Quiz. Desery w PRL-u. Słodka przyjemność czy gorzka pigułka? Dasz radę zdobyć 10/10?
Chociaż w czasach PRL-u ciężko było dostać wiele produktów, w tamtym okresie powstało mnóstwo przepisów na pyszne domowe desery. Przyrządzało się je z kilku składników, a nawet wykorzystywało się resztki. Jeżeli macie więcej niż 40 lat, bez trudu rozwiążecie ten szybki quiz kulinarny o deserach w PRL-u. Pierwsze pytanie to pestka, ale potem jest trudniej. Powodzenia!
Desery w PRL-u
Słodkie desery, które powstały w czasach PRL-u, zachwycają smakiem i łatwością przygotowania. Dzięki temu przepisy przetrwały do dziś i nadal wiele osób chętnie robi je w domu.
Jakie więc desery były hitowymi słodkimi przekąskami w szarym PRL-u? W lecie sklepach można było kupić jedyne lody o nazwie Bambino. Dzieci przez cały rok zajadały się ciepłymi lodami w wafelku lub szyszkami z preparowanego ryżu. W kawiarniach serwowano krem sułtański, a w prawie każdym polskim domu robiono blok czekoladowy. Przepis na ten deser z bakalii i kakao przez lata przeszedł wiele modyfikacji i cały czas jest niezwykle popularny.
Jeżeli pamiętacie PRL, swoją wiedzę o pysznych deserach bez pieczenia możecie sprawdzić, rozwiązując ten szybki quiz kulinarny.
Poniżej znajdziecie także galerię z najlepszymi przepisami na hitowe potrawy z czasów PRL-u. Polecamy proste przepisy na blok czekoladowy i krem sułtański.