Blok czekoladowy: kultowy przysmak PRL, który podbija serca na nowo!
2025-01-16

łatwy
40 min
4
Blok czekoladowy to słodki hit PRL-u, który na nowo podbija serca łasuchów! Swą karierę rozpoczął w latach 50., kiedy produkowały go zakłady "22 Lipca d. E.Wedel", a później wiele innych. W czasach kryzysu lat 80., gdy prawdziwa czekolada była rarytasem, blok czekoladowy stał się domowym przysmakiem, który królował na stołach. Oto przepis na kultowy blok czekoladowy – słodką podróż w czasie!
Sekrety domowego bloku czekoladowego
Poznaj tajemnice idealnego domowego bloku czekoladowego:
- Mleko w proszku – wybierz mleko pełne, które nadaje blokowi kremową konsystencję i bogatszy smak.
- Cukier czy miód? – tradycyjnie używa się cukru, ale dodatek miodu sprawi, że blok będzie miał delikatny, karmelowy posmak.
- Dodatki – herbatniki, orzechy, rodzynki, żurawina, a nawet wiórki kokosowe – to od Ciebie zależy, czym wzbogacisz swój blok. Im więcej różnorodnych dodatków, tym ciekawszy efekt - smakowy i wizualny!
- Tłuszcz – wybierz dobrej jakości masło, które zapewni aksamitną strukturę. Margaryny zdecydowanie unikaj!
- Kakao – postaw na prawdziwe, ciemne kakao – to ono nadaje blokowi głębokiego, czekoladowego smaku.
- Temperatura składników – pilnuj, aby tłuszcz się nie zagotował, a wszystkie składniki dobrze się połączyły – unikniesz grudek w masie.
- Czas schładzania – blok wymaga cierpliwości! Pozwól mu spędzić kilka godzin w lodówce, by stężał i zyskał idealną konsystencję.
Zastosuj te wskazówki, a Twój domowy blok czekoladowy zachwyci każdego!
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
- pół szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- ok. 250 g herbatników l
- ok 200 g orzechów włoskich
- ewentualnie rodzynki lub suszone śliwki lub suszone morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę i dodać masło, podgrzewać, aż masło się roztopi. Dodać cukier i mieszać, aż cukier się roztopi.
- Dodać kakao, mieszać. Ostawić, aby masa przestygła.
- Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozgnieść na grube okruchy.
- Połowę pokruszonych herbatników włożyć do miski. Dodaję masę kakaową i mleko w proszku. Wymieszać za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.
- Połowę orzechów grubo posiekać, resztę orzechów (połówek) pozostawić do dekoracji.
- Dodać resztę ciastek (ile wejdzie), posiekane orzechy, ewentualnie bakalie (wcześniej namoczone w rumie) i wymieszać łyżką lub dłonią.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Najpierw wyłożyć troszkę i docisnąć, a potem dołożyć resztę. Masa jest naprawdę gęsta. Ważne, by masę dobrze docisnąć!
- Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich. Docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Wyjąć z formy, zdjąć papier i pokroić blok czekoladowy na kawałki.
Beszamel - kakao