Blok czekoladowy: przysmak PRL
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Blok czekoladowy to słodki przysmak, który zrobił zawrotną karierę w czasach PRL-u. Blok czekoladowy produkowały od lat 50. zakłady "22 lipca d. E.Wedel", a potem wiele innych zakładów przemysłu cukierniczego. W czasach kryzysu początku lat 80. XX w. przy deficycie wyrobów czekoladowych blok czekoladowy zaczęto robić w domach. To smak, który pewnie większość z Was pamięta z dzieciństwa. Bez względu na pamięć, specjalnie dla was, przepis na blok czekoladowy.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 500 g mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
- pół szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek kakao
- ok. 250 g herbatników l
- ok 200 g orzechów włoskich
- ewentualnie rodzynki lub suszone śliwki lub suszone morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać wodę i dodać masło, podgrzewać, aż masło się roztopi. Dodać cukier i mieszać, aż cukier się roztopi.
- Dodać kakao, mieszać. Ostawić, aby masa przestygła.
- Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozgnieść na grube okruchy.
- Połowę pokruszonych herbatników włożyć do miski. Dodaję masę kakaową i mleko w proszku. Wymieszać za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.
- Połowę orzechów grubo posiekać, resztę orzechów (połówek) pozostawić do dekoracji.
- Dodać resztę ciastek (ile wejdzie), posiekane orzechy, ewentualnie bakalie (wcześniej namoczone w rumie) i wymieszać łyżką lub dłonią.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Najpierw wyłożyć troszkę i docisnąć, a potem dołożyć resztę. Masa jest naprawdę gęsta. Ważne, by masę dobrze docisnąć!
- Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich. Docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Wyjąć z formy, zdjąć papier i pokroić blok czekoladowy na kawałki.