Blok czekoladowy: kultowy przysmak PRL, który podbija serca na nowo!

Blok czekoladowy: kultowy przysmak PRL, który podbija serca na nowo!
Autor: Shutterstock, Shutterstock Domowy blok czekoladowy można wzbogacić pysznymi i zdrowymi dodatkami
łatwy
40 min
4

Blok czekoladowy to słodki hit PRL-u, który na nowo podbija serca łasuchów! Swą karierę rozpoczął w latach 50., kiedy produkowały go zakłady "22 Lipca d. E.Wedel", a później wiele innych. W czasach kryzysu lat 80., gdy prawdziwa czekolada była rarytasem, blok czekoladowy stał się domowym przysmakiem, który królował na stołach. Oto przepis na kultowy blok czekoladowy – słodką podróż w czasie!

Sekrety domowego bloku czekoladowego

Poznaj tajemnice idealnego domowego bloku czekoladowego:

  • Mleko w proszku – wybierz mleko pełne, które nadaje blokowi kremową konsystencję i bogatszy smak.
  • Cukier czy miód? – tradycyjnie używa się cukru, ale dodatek miodu sprawi, że blok będzie miał delikatny, karmelowy posmak.
  • Dodatki – herbatniki, orzechy, rodzynki, żurawina, a nawet wiórki kokosowe – to od Ciebie zależy, czym wzbogacisz swój blok. Im więcej różnorodnych dodatków, tym ciekawszy efekt - smakowy i wizualny!
  • Tłuszcz – wybierz dobrej jakości masło, które zapewni aksamitną strukturę. Margaryny zdecydowanie unikaj!
  • Kakao – postaw na prawdziwe, ciemne kakao – to ono nadaje blokowi głębokiego, czekoladowego smaku.
  • Temperatura składników – pilnuj, aby tłuszcz się nie zagotował, a wszystkie składniki dobrze się połączyły – unikniesz grudek w masie.
  • Czas schładzania – blok wymaga cierpliwości! Pozwól mu spędzić kilka godzin w lodówce, by stężał i zyskał idealną konsystencję.

Zastosuj te wskazówki, a Twój domowy blok czekoladowy zachwyci każdego!

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 500 g mleka w proszku (niebieskie opakowanie)
  • pół szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • ok. 250 g herbatników l
  • ok 200 g orzechów włoskich
  • ewentualnie rodzynki lub suszone śliwki lub suszone morele

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę i dodać masło, podgrzewać, aż masło się roztopi. Dodać cukier i mieszać, aż cukier się roztopi.
  • Dodać kakao, mieszać. Ostawić, aby masa przestygła.
  • Herbatniki włożyć do woreczka foliowego i za pomocą tłuczka rozgnieść na grube okruchy.
  • Połowę pokruszonych herbatników włożyć do miski. Dodaję masę kakaową i mleko w proszku. Wymieszać za pomocą miksera, a potem dłonią, bo masa będzie bardzo gęsta.
  • Połowę orzechów grubo posiekać, resztę orzechów (połówek) pozostawić do dekoracji. 
  • Dodać resztę ciastek (ile wejdzie), posiekane orzechy, ewentualnie bakalie (wcześniej namoczone w rumie) i wymieszać łyżką lub dłonią.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę. Najpierw wyłożyć troszkę i docisnąć, a potem dołożyć resztę. Masa jest naprawdę gęsta. Ważne, by masę dobrze docisnąć!
  • Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich. Docisnąć z wierzchu i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  • Wyjąć z formy, zdjąć papier i pokroić blok czekoladowy na kawałki.
Beszamel - kakao
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej