"Magiczny rosół Ani Lewandowskiej" - czy dodawanie składników z zegarkiem w ręku ma sens?
Anna Lewandowska od czasu do czasu dzieli się z internautami swoimi przepisami. Tym razem zaproponowała "magiczny rosół" do którego dodaje określone składniki dosłownie z zegarkiem w ręce. Zdaniem trenerki to sprawia, że rosół ma magiczne działanie. Nie do końca zgadzamy się z ideą, że czas dodawania przypraw odgrywa kluczową rolę w zmianie właściwości rosołu.
Właściwości odżywcze i lecznicze rosołu, czyli długo gotowanego wywaru na mięsie i warzywach, z dodatkiem aromatycznych przypraw, doceniają liczne społeczności. W Polsce rosół to nie tylko odświętna zupa podawana tradycyjnie w niedzielę a także podczas różnych uroczystych okazji, np. wesel, chrzcin i rocznic. To także remedium na liczne dolegliwości, od przeziębienia począwszy, na kacu skończywszy. Liczne babcie i mamy gotowały pozywne rosoły gdy ktoś w domu chorował albo gdy trzeba było szybko postawić rekonwalescenta na nogi.
Zarówno Europejczycy, jak i np. Chińczycy wierzą w uzdrawiającą moc rosołu.
Tradycyjny rosół na przeziębienie i grypę
W Polsce gotujemy go na przeziębienie, zwłaszcza w chłodniejszych porach roku, gdy szaleją wirusy: Rosół na przeziębienie i grypę - jak ugotować? Do takiego rosołu, poza klasycznymi składnikami dodaje się:
3 ząbki czosnku
szczyptę chili
szczyptę curry
szczyptę czarnego pieprzu
pęczek posiekanej natki pietruszki
Dzięki temu rosół jest nie tylko bardziej rozgrzewający ale też bogatszy w witaminy i składniki przecwirusowe.
Żydowska penicylina czyli rosół wg żydowskiego przepisu
Żydzi europejscy mają swoją "żydowską penicylinę" czyli rosół podawany osobom chorym lub rekonwalescentom, by przyspieszyć proces zdrowienia. Do swojego rosołu dodają również aromatyczne przyprawy, takie jak:
2-3 łodygi lubczyku lub pasty lubczykowej lub 1 łyżka suszonego
2 cebule
1-2 liście laurowe
1 łyżkę ziarenek pieprzu czarnego
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3 goździki
kawałek gałki muszkatołowej
1 łyżkę cukru. Przepis na ten rosół znajdziecie tu: Żydowska penicylina: przepis na odżywczy rosół z knedlami z macy
Chiński rosół na wzmocnienie
W tradycji medycyny chińskiej rosół drobiowy gotowany z określonymi przyprawami ma działanie silnie wzmacniające. Polecany jest osobom w trakcie przeziębienia, rekonwalescentom po przebytych chorobach, dzieciom i seniorom, kobietom po urodzeniu dziecka oraz w każdej sytuacji, gdy odczuwamy osłabienie. W chińskim rosole, oprócz mięsa drobiowego i włoszczyzny ląduje spory zestaw przypraw, takich jak:
3-4 suszone grzybki
3-4 ząbki czosnku
1 strączek czerwonego chili
1 kawałek 3-4 cm korzenia imbiru
1 anyż gwiazdkowaty
1 laska cynamonu
1 listek laurowy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
pół łyżeczki goździków
pół łyżeczki ziela angielskiego
pół gałki muszkatołowej
Przepis na ten orientalny rosół znajdziecie tu: Chiński rosół na wzmocnienie: przepis na rosół wzmacniający [QUIZ]
Rosół kolagenowy nie tylko dla pań
Drobiowy rosół kolagenowy to także remedium na układ kostny i skórę, polecane dla młodszych - w okresie wzrostu, a także dla starszych - celem uzupełnienia kolagenu. Taki rosół poprawia stan skóry, kości i stawów, na dodatek jest niedrogi, łatwo dostępny i dobrze przyswajalny. No i smaczny, co także daje mu przewagę nad aptecznymi suplementami.
Do jego przygotowania używa się bogatych w chrząstki składników takich jak: szyjek, skrzydełek i korpusów drobiowych oraz kurzych łapek. Po rozgotowaniu dają bogaty w kolagen rosół. Przepis na domowy rosół kolagenowy znajdziecie tu: Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów
Magiczny rosół Ani Lewandowskiej
Anna Lewandowska gotuje swój odżywczy rosół wg chińskiego przepisu kuchni 5 przemian. Zakłada on dodawanie poszczególnych składników w ściśle określonych odstępach czasowych.
I tak do 3 l wody wrzątku dodaje się w podanej kolejności (co minutę) poniższe składniki:
– 1/2 łyżeczki tymianku
– ¼ łyżeczki kurkumy
– ok ½ kg dobrego mięsa (wołowina, cielęcina, dziczyzna)
– 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
– 1/2 łyżeczki kminku.
Gotuje się to wszystko 1,5 godziny i dodaje dalej po kolei, co minutę:
– 3 średnie marchewki,
– 1 pietruszkę,
– 1 dużą cebulę,
– seler naciowy (jedna łodyga)
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 łyżeczki imbiru,
– szczyptę pieprzu cayenne,
– 1 listek laurowy,
– 4 ziela angielskie
– sól do smaku
– pół kurczaka/koguta/perliczki/bażanta.
Rosół gotuje się jeszcze 1,5 godziny na małym ogniu.
Jak widać rosół Ani Lewandowskiej zawiera większość przypraw polecanych podczas gotowania innych rosołów uznawanych za lecznicze. Czy jednominutowy odstęp i ściśle ustalona kolejność w dodawaniu poszczególnych składników ma sens? Wg Chińczyków tak, wg nas - nie ma to znaczenia, zwłaszcza w przypadku zupy, którą gotuje się bardzo długo, tak jak każdy rosół. Na pewno sens ma podzielenie składników na 2 porcje - przecież i my zazwyczaj dodajemy włoszczyznę i niektóre przyprawy dopiero w połowie gotowania rosołu - po to by warzywa nie rozgotowały się na śmierć, a przyprawy uzupełniły braki smaku. Ale pozostawiamy wam do wyboru czy wierzyć w magię gotowania rosołu z zegarkiem w ręku czy nie.
Zobaczcie też naszą galerię z innymi przepisami na zdrowe rosoły