3 zasady wyjątkowych świątecznych wypieków
Aby wypieki świąteczne były naprawdę wyjątkowe, należy pamiętać o 3 prostych zasadach: KSZTAŁT, OZDOBY i OPAKOWANIE.
KSZTAŁT
Przygotowanie świątecznych ciasteczek w dużej mierze zależy od tego, na jaki przepis się zdecydujemy. Niezależnie jednak od tego, czy nasze pierniczki będą długo dojrzewały, czy staną się zdatne do spożycia od razu po upieczeniu, warto jest nadać im odpowiedni kształt. Wtedy takie ciasteczko już na pierwszy rzut oka będzie przywodziło na myśl Święta Bożego Narodzenia.
Polecamy kilka przepisów na świąteczne ciasteczka: Pierniczki świąteczne, pierniczki świąteczne według Anny Starmach, oraz Świąteczne ciasteczka z dziurką.
OZDOBY
Kolejnym krokiem, zbliżającym nas do przyrządzenia wyjątkowych ciasteczek jest ich przyozdobienie. Mogą się wtedy przydać stempelki do ciasteczek. Dzięki nim wypieki będą pięknie wyglądać saute, chociaż można je również przyozdobić, np. lukrowymi pisakami, których zawartość wciśniemy w powstałe po odciśnięciu stempla wgłębienia.
Innym ciekawym pomysłem może być użycie bakalii, suszonych owoców, migdałów, kolorowego luru, albo gotowych ozdób cukierniczych. Jak ozdabiać świątecznie pierniczki. Sprawdź tutaj.
OPAKOWANIE
Na sam koniec warto spakować przepięknie wyglądające ciasteczka do specjalnie przygotowanych w tym celu kartonowych pudełeczek na prezenty, albo blaszanych puszek. Te ostatnie nie tylko pięknie wyglądają, ale również dłużej utrzymują świeżość domowych słodkości. Więcej informacji o możliwych opakowaniach znajduje się w galerii na górze strony.
Warto również sprawdzić: Chatka z piernika z lukrem i cynamonem, Piernikowe ludziki oraz Kalendarz adwentowy z pierniczków.