Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

2021-12-13
Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
Autor: Shutterstock Pierniczki świąteczne to  hit każdego Bożego Narodzenia - warto je zrobić i obdarować nimi krewnych i przyjaciół
łatwy
30 min
4

Prosty przepis na kruche pierniczki świąteczne z miodem, które przygotujesz w 30 minut. Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniczki korzenne na Boże Narodzenie. Jeśli nie masz w tym wprawy, wypróbuj ten łatwy przepis, a ciasteczka na pewno się udadzą! 

SKŁADNIKI

  • 25 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 30 dag mąki pszennej
  • 45 dag mąki żytniej razowej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10-15 goździków
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 5-8 ziaren ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki zmielonego białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód wymieszać z cukrem i rozpuścić, podgrzewając w rondelku na małym ogniu (uwaga, by się nie przypalił).
  • Po wystygnięciu dodać przesiane mąkę i sodę, wbić jajka, dodać przyprawy (zmielone lub utłuczone w moździerzu).
  • Wyrobić twarde ciasto, rozwałkować, wyciąć pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Pierniczki układać na wysypanej mąką blaszce i piec w temperaturze 160-170 stopni C przez ok. 15 minut.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Sprawdź także >>> Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem