Jakie dania są teraz najmodniejsze?

2016-09-23 16:29

Już nie kręcą nas kotlety, ziemniaki i rosół. Szukamy potraw bardziej na czasie. Wśród inspirujących smaków znajdziemy te pochodzące z Włoch, Francji, Maroka, Gruzji, Meksyku i Indii. Sprawdź, jakie dania są teraz najmodniejsze.

Jakie dania są teraz najmodniejsze?
Autor: pixabay.com Inspiracji kucharze amatorzy poza wspomnianymi Włochami, tudzież Francją i Hiszpanią, szukają w Indiach i coraz częściej w Tajlandii i Wietnamie.

Spis treści

  1. Włoska Toskania
  2. Gotowanie z duchem czasu
  3. Najmodniejsze kuchnie świata

Włoska Toskania

Najbardziej na czasie jest w teraz kuchnia włoska i nieustająco modny region Toskania. Tutejsze winogrona, z których powstaje napój bogów, hoduje się od wielu stuleci, co nie pozostało bez wpływu na tutejszy harmonijny styl życia i istotną rolę, jaką odgrywa w niej stół. Lubimy sięgać po potrawy pełne aromatycznych warzyw i kolorowych przypraw. Polubiliśmy rozmaite odmiany spaghetti czy fritattę i rezygnujemy z niezdrowej amerykańskiej odmiany pizzy na rzecz dietetycznego włoskiego oryginału.

Gotowanie z duchem czasu

Toskania to nie jedyny dzisiaj cel kulinarnych eskapad, ale jej popularność pokazuje bardzo ciekawy trend. Od dawna w kuchni rządziły zwyczaje z zachodu czyli potrawy proste o mało wyrafinowanym smaku, oparte na mięsie lub rybach i paru dodatkach - pożywne, łagodne i nudne. Najwyraźniej ten trend się znudził i dosłownie przejadł, bo teraz widzimy u siebie wielką falę ze wchodu i południa.

Czerpiemy ile się da z przepisów z gorących regionów Azji, z basenu Morza Śródziemnego i krajów Ameryki Łacińskiej. A tam królują warzywa, przyprawy, kolory i aromaty. Cieszymy się ze w smaków intensywnych i ich dziwnie kombinowanych mieszanek. Do głównego nurtu trafią sushi, masala, chaczpuri, musaka, czy quesadilla i nie tylko wybieramy je w restauracji, ale też uczymy się robić je sami.

Najmodniejsze kuchnie świata

Inspiracji kucharze amatorzy poza wspomnianymi Włochami, tudzież Francją i Hiszpanią, szukają w Indiach i coraz częściej w Tajlandii i Wietnamie. Lubimy też małe kulinarne światy z krajów położonych na styku różnych kultur jak Gruzja czy Maroko. Odkrywamy też dania z Izraela i niemal zapomnianej tradycyjnej kuchni żydowskiej. Spora część wybiera też Brazylię i Meksyk, gdzie pikanteria spotyka się ze słodyczą. Warto więc nie pozostawać w tyle i zainteresować się, co nowego możemy umieścić na patelni, by oczarować gości podczas wspólnej kolacji.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE