Jakie dania są teraz najmodniejsze?

2016-09-23 16:29

Już nie kręcą nas kotlety, ziemniaki i rosół. Szukamy potraw bardziej na czasie. Wśród inspirujących smaków znajdziemy te pochodzące z Włoch, Francji, Maroka, Gruzji, Meksyku i Indii. Sprawdź, jakie dania są teraz najmodniejsze.

Jakie dania są teraz najmodniejsze?
Autor: pixabay.com Inspiracji kucharze amatorzy poza wspomnianymi Włochami, tudzież Francją i Hiszpanią, szukają w Indiach i coraz częściej w Tajlandii i Wietnamie.

Spis treści

  1. Włoska Toskania
  2. Gotowanie z duchem czasu
  3. Najmodniejsze kuchnie świata

Włoska Toskania

Najbardziej na czasie jest w teraz kuchnia włoska i nieustająco modny region Toskania. Tutejsze winogrona, z których powstaje napój bogów, hoduje się od wielu stuleci, co nie pozostało bez wpływu na tutejszy harmonijny styl życia i istotną rolę, jaką odgrywa w niej stół. Lubimy sięgać po potrawy pełne aromatycznych warzyw i kolorowych przypraw. Polubiliśmy rozmaite odmiany spaghetti czy fritattę i rezygnujemy z niezdrowej amerykańskiej odmiany pizzy na rzecz dietetycznego włoskiego oryginału.

Gotowanie z duchem czasu

Toskania to nie jedyny dzisiaj cel kulinarnych eskapad, ale jej popularność pokazuje bardzo ciekawy trend. Od dawna w kuchni rządziły zwyczaje z zachodu czyli potrawy proste o mało wyrafinowanym smaku, oparte na mięsie lub rybach i paru dodatkach - pożywne, łagodne i nudne. Najwyraźniej ten trend się znudził i dosłownie przejadł, bo teraz widzimy u siebie wielką falę ze wchodu i południa.

Czerpiemy ile się da z przepisów z gorących regionów Azji, z basenu Morza Śródziemnego i krajów Ameryki Łacińskiej. A tam królują warzywa, przyprawy, kolory i aromaty. Cieszymy się ze w smaków intensywnych i ich dziwnie kombinowanych mieszanek. Do głównego nurtu trafią sushi, masala, chaczpuri, musaka, czy quesadilla i nie tylko wybieramy je w restauracji, ale też uczymy się robić je sami.

Najmodniejsze kuchnie świata

Inspiracji kucharze amatorzy poza wspomnianymi Włochami, tudzież Francją i Hiszpanią, szukają w Indiach i coraz częściej w Tajlandii i Wietnamie. Lubimy też małe kulinarne światy z krajów położonych na styku różnych kultur jak Gruzja czy Maroko. Odkrywamy też dania z Izraela i niemal zapomnianej tradycyjnej kuchni żydowskiej. Spora część wybiera też Brazylię i Meksyk, gdzie pikanteria spotyka się ze słodyczą. Warto więc nie pozostawać w tyle i zainteresować się, co nowego możemy umieścić na patelni, by oczarować gości podczas wspólnej kolacji.