Czy kolor jedzenia ma wpływ na organizm? Kolor jedzenia ma znaczenie!

2016-11-30 18:14

Nie wiesz co jeść, by pozbyć się męczących cię dolegliwości? Wystarczy zdać się na swój wzrok. Już na pierwszy rzut oka widać, co zawierają w sobie dane owoce czy warzywa. W ich kolorach tkwi podpowiedź.

czy_kolor_jedzenia_ma_wplyw.jpg
Autor: Archiwum serwisu Kolor jedzenia ma znaczenie dla naszego zdrowia. Szczególnie w przypadku warzyw. 

Jeśli masz tendencje do infekcji

Wybieraj warzywa i owoce od barwy czerwonej do fioletowej. Zawierają one antocyjany pełniące funkcje ochronną w naszym organizmie. By dbać o swoją odporność, warto pamiętać także, by na naszym talerzu znalazły się białe produkty roślinne np. pietruszka. Zawierają one flawonoidy – substancje, które stoją na straży odporności naszego organizmu. Są też obecne w niektórych przyprawach i ziołach, np. skrzyp polny. 

Gdy planujesz potomstwo

Wybieraj rośliny zielone. Zawierają kwas foliowy. Już sama nazwa jest dla nas podpowiedzią – po łacinie „folium” to liść. Znajdziemy go zatem w warzywach takich jak np.: szpinak, zielona sałata czy brukselka. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu płodu w łonie mamy, ale nie tylko. Jego niedobry objawiają się ciągłym uczuciem przemęczenia i problemami z skupieniem uwagi, a także stanami niepokoju, nawet depresją.

Kiedy masz problemy ze skórą albo ze wzrokiem

Idealnie rozprawi się z nimi beta karoten, który neutralizuje wszelkie rodniki w naszym organizmie. Beta karoten występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach. Jest także obecny w zielonych liściastych – tu jednak jest niewidoczny, bo „zagłusza” go chlorofil. Ważne! Beta karoten lepiej zadziała w naszym organizmie, gdy podamy go razem z odrobiną oleju lub łyżeczką masła – rozpuszcza się w tłuszczach i dzięki nim jest łatwiej przyswajalny.

By uniknąć chorób układu krążenia

Tu podobnie ważną rolę odgrywają antocyjany, czyli substancje występujące w roślinach czerwonych. Arbuz, pomidory, dzika róża i inne o barwie czerwonej zawierają także likopen – przeciwutleniacz chroniący przed chorobami układu krwionośnego oraz rakiem. Ma on także właściwości obniżające poziom cholesterolu.

Warzywny gulasz

Oczywiście idealnie by było gdyby wszystkie kolory znalazły miejsce w naszym codziennym menu. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Pamiętajmy, by choć małym akcentem zaznaczyć ich obecność, np. w przypadku roślin zielonych, natką od pietruszki, koperkiem czy listkiem mięty.