Czy kolor jedzenia ma wpływ na organizm? Kolor jedzenia ma znaczenie!

2016-11-30 18:14

Nie wiesz co jeść, by pozbyć się męczących cię dolegliwości? Wystarczy zdać się na swój wzrok. Już na pierwszy rzut oka widać, co zawierają w sobie dane owoce czy warzywa. W ich kolorach tkwi podpowiedź.

czy_kolor_jedzenia_ma_wplyw.jpg
Autor: pixabay.com Kolor jedzenia ma znaczenie dla naszego zdrowia. Szczególnie w przypadku warzyw. 

Spis treści

  1. Jeśli masz tendencje do infekcji
  2. Gdy planujesz potomstwo
  3. Kiedy masz problemy ze skórą albo ze wzrokiem
  4. By uniknąć chorób układu krążenia
  5. Warzywny gulasz

Jeśli masz tendencje do infekcji

Wybieraj warzywa i owoce od barwy czerwonej do fioletowej. Zawierają one antocyjany pełniące funkcje ochronną w naszym organizmie. By dbać o swoją odporność, warto pamiętać także, by na naszym talerzu znalazły się białe produkty roślinne np. pietruszka. Zawierają one flawonoidy – substancje, które stoją na straży odporności naszego organizmu. Są też obecne w niektórych przyprawach i ziołach, np. skrzyp polny. 

Gdy planujesz potomstwo

Wybieraj rośliny zielone. Zawierają kwas foliowy. Już sama nazwa jest dla nas podpowiedzią – po łacinie „folium” to liść. Znajdziemy go zatem w warzywach takich jak np.: szpinak, zielona sałata czy brukselka. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu płodu w łonie mamy, ale nie tylko. Jego niedobry objawiają się ciągłym uczuciem przemęczenia i problemami z skupieniem uwagi, a także stanami niepokoju, nawet depresją.

Kiedy masz problemy ze skórą albo ze wzrokiem

Idealnie rozprawi się z nimi beta karoten, który neutralizuje wszelkie rodniki w naszym organizmie. Beta karoten występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach. Jest także obecny w zielonych liściastych – tu jednak jest niewidoczny, bo „zagłusza” go chlorofil. Ważne! Beta karoten lepiej zadziała w naszym organizmie, gdy podamy go razem z odrobiną oleju lub łyżeczką masła – rozpuszcza się w tłuszczach i dzięki nim jest łatwiej przyswajalny.

By uniknąć chorób układu krążenia

Tu podobnie ważną rolę odgrywają antocyjany, czyli substancje występujące w roślinach czerwonych. Arbuz, pomidory, dzika róża i inne o barwie czerwonej zawierają także likopen – przeciwutleniacz chroniący przed chorobami układu krwionośnego oraz rakiem. Ma on także właściwości obniżające poziom cholesterolu.

Warzywny gulasz

Oczywiście idealnie by było gdyby wszystkie kolory znalazły miejsce w naszym codziennym menu. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Pamiętajmy, by choć małym akcentem zaznaczyć ich obecność, np. w przypadku roślin zielonych, natką od pietruszki, koperkiem czy listkiem mięty.