Spis treści
Jeśli masz tendencje do infekcji
Wybieraj warzywa i owoce od barwy czerwonej do fioletowej. Zawierają one antocyjany pełniące funkcje ochronną w naszym organizmie. By dbać o swoją odporność, warto pamiętać także, by na naszym talerzu znalazły się białe produkty roślinne np. pietruszka. Zawierają one flawonoidy – substancje, które stoją na straży odporności naszego organizmu. Są też obecne w niektórych przyprawach i ziołach, np. skrzyp polny.
Gdy planujesz potomstwo
Wybieraj rośliny zielone. Zawierają kwas foliowy. Już sama nazwa jest dla nas podpowiedzią – po łacinie „folium” to liść. Znajdziemy go zatem w warzywach takich jak np.: szpinak, zielona sałata czy brukselka. Jest niezbędny do prawidłowego wzrostu płodu w łonie mamy, ale nie tylko. Jego niedobry objawiają się ciągłym uczuciem przemęczenia i problemami z skupieniem uwagi, a także stanami niepokoju, nawet depresją.
Kiedy masz problemy ze skórą albo ze wzrokiem
Idealnie rozprawi się z nimi beta karoten, który neutralizuje wszelkie rodniki w naszym organizmie. Beta karoten występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach. Jest także obecny w zielonych liściastych – tu jednak jest niewidoczny, bo „zagłusza” go chlorofil. Ważne! Beta karoten lepiej zadziała w naszym organizmie, gdy podamy go razem z odrobiną oleju lub łyżeczką masła – rozpuszcza się w tłuszczach i dzięki nim jest łatwiej przyswajalny.
By uniknąć chorób układu krążenia
Tu podobnie ważną rolę odgrywają antocyjany, czyli substancje występujące w roślinach czerwonych. Arbuz, pomidory, dzika róża i inne o barwie czerwonej zawierają także likopen – przeciwutleniacz chroniący przed chorobami układu krwionośnego oraz rakiem. Ma on także właściwości obniżające poziom cholesterolu.
Warzywny gulasz
Oczywiście idealnie by było gdyby wszystkie kolory znalazły miejsce w naszym codziennym menu. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Pamiętajmy, by choć małym akcentem zaznaczyć ich obecność, np. w przypadku roślin zielonych, natką od pietruszki, koperkiem czy listkiem mięty.