Chiński omlet na obiad. Z aromatycznym sosem i porcją ryżu smakuje lepiej niż mięso
Chiński omlet (Egg Foo Young) to przysmak kuchni chińskiej z Ameryki. Świetnie skomponowane składniki dają niezwykle smaczne danie o dużej różnorodności smaków i tekstur. Sam omlet ma puszysty środek, który otacza mega chrupiąca skorupka. Do tego podaje się aromatyczny i aksamitny sos na bazie bulionu wołowego oraz delikatny jaśminowy ryż. Znakomity sposób na małą odmianę od schabowego.
To, co wyróżnia to danie, to proste składniki, które właściwie skomponowane dają niesamowitą różnorodność na talerzu. Przygotowanie j=nie jest trudne, ale dobrze jeśli mamy mozliwość usmażenia omletów w woku. Zwykła patelnia tez spełni swoja rolę, ale trzeba wtedy użyć więcej oleju.
Składniki na omlety:
- 8 jajek
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka wody
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- (opcjonalnie) 20 niedużych krewetek
- 2 szklanki oleju
Składniki sosu
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka wody
Do podania
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. W niedużym rondlu mieszamy bulion i sosy. Dodajemy pieprz i na małym ogniu doprowadzamy całość do wrzenia.
Skrobie dokładnie rozprowadzamy wodą i dodajemy do wrzącego płynu.
Dokładnie mieszamy, a gdy sos stanie się jednolity i zacznie gęstnieć przykrywamy pokrywka i pozostawiamy na najmniejszym możliwym ogniu jeszcze przez chwilę.
Czas na omlety. W niedużej misce rozprowadzamy skrobie z w wodzie. Dodajemy jajka, sól i cukier i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru.
Dodajemy posiekaną cebulkę i szczypiorek, kiełki oraz krewetki.
W woku rozgrzewamy olej (tyle, aby miał ok 5 cm głębokości). Olej należy rozgrzać do temperatury 180 st. C.
Jeśli nie masz termometru kuchennego, gotowość oleju sprawdź krewniaka łyżką. Odpowiednio rozgrzany olej będzie po włożeniu łyżki mocno bulgotał.
Na rozgrzany olej wylej 1/4 masy jajecznej. Jajko powinno natychmiast zacząć się ścinać. Smaż po 2 minuty z każdej strony - na jasnobrązowo.
Wyjmij omlet i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Powtórz czynność z kolejnymi porcjami jajecznej masy.
Usmażone omlety odstaw na 5 minut, aby lekko przestygły, następnie podawaj z porcja ryżu jaśminowego, polane sosem.