Brokuł kontra kalafior: który jest zdrowszy?

2021-10-07 8:00

Brokuł i kalafior to bliscy kuzyni. Oba warzywa należą do rodziny kapustowatych. Jedni wielbią brokuły, inni ubóstwiają kalafiory. Ale który jest zdrowszy? Zobacz, jakie brokuł i kalafior mają wartości odżywcze i co można z nich zrobić.

Brokuł kontra kalafior: który jest zdrowszy?
Autor: Shutterstock.com

Spis treści

  1. Brokuł, czy kalafior? Który jest bardziej pożywny?
  2. Czy jeść brokuły, czy kalafiora?
  3. Brokuły kontra kalafiory - podsumowanie

Brokuł, czy kalafior? Który jest bardziej pożywny?

W 1 szklance surowych brokułów znajdziemy:

  • 30 kcal
  • Białko: 2g
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 6g
  • Cukry: 2g
  • Włókno: 2g
  • Sód: 29 mg

Jedna porcja brokułów zawiera więcej witamin C i K niż dzienne zapotrzebowanie człowieka. To także dobre źródło witaminy A, kwasu foliowego i manganu.

W 1 szklance surowego kalafiora znajduje się:

  • 27 kcal
  • Białko: 2g
  • Tłuszcz: 0g
  • Węglowodany: 5g
  • Cukry: 2g
  • Włókno: 2g
  • Sód: 32 mg

W kalafiorze i brokułach jest mniej więcej taka sama ilość kwasu foliowego. Jeśli chodzi o witaminy A, C i K, kalafior wypada trochę gorzej w porównaniu z brokułami. Kalafior ma bardzo mało witaminy A, a jedna filiżanka tego warzywa zawiera tylko około 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 20% witaminy K.Ale kalafior ma trochę więcej potasu niż brokuły. I zwycięża w kategorii niskiej zawartości węglowodanów, z zaledwie 5 gramami cukrów na szklankę.Właściwie oba warzywa mają niską zawartość węglowodanów i nawet dla kogoś z cukrzycą, wybór jednego warzywa zamiast drugiego nie miałby większego znaczenia. Ale jeśli jesteś na diecie ketonowej, niskowęglowodanowej, wybierzesz kalafiora.

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Czy jeść brokuły, czy kalafiora?

Zarówno brokuły, jak i kalafiory należą do rodziny warzyw kapustowatych. Specjaliści uważają, że brokuł jest dalekim przodkiem kalafiora. Przeprowadzone do tej pory badania nie skupiały się jednak na poszczególnych gatunkach brokułów lub kalafiorów, a raczej analizowały właściwości wszystkich członków rodziny kapustowatych. Wszyscy kuzyni i kuzynki brokuła i kalafiora, w tym kapusta, kalerepa, jarmuż, brukselka, zawierają związki prozdrowotne (czyli izotiocyjaniany). Związki te mogą chronić przed różnymi rodzajami raka i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.

W jednej z analiz naukowych przebadano wartość glukozynolanów, innego związku odżywczego, w brokułach i w kalafiorze w porównaniu z innymi roślinami kapustowatymi. Stwierdzono bardzo niewielką różnicę między brokułami a kalafiorami. Glukozynaolany wykazją działanie przeciwnowotworowe, uczestniczą również w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami oraz wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Dzisiejszy stan wiedzy naukowej pozwala uznać, że brokuły i kalafiory niczym się nie różnią ze względów dietetycznych. 

W rezultacie regularne spożywanie warzyw kapustnych niesie wiele korzyści zdrowotnych. Badania pokazują, że brokuły, kalafior i inne warzywa kapustne mogą obniżyć ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów; mogą pomóc zachować elastyczność naszych tętnic i poprawić ciśnienie krwi; wykazują również działnie chroniące nas przed chorobą Alzheimera i Parkinsona. 

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Brokuły kontra kalafiory - podsumowanie

Brokuły, czy kalafiory? Odpowiedz jest jedna - pod względem odżywczym ogłaszamy remis. Ostateczną dezycję podejmują nasze kubki smakowe. Wiemy, że spożywanie różnorodnych pokarmów jest ważne dla ogólnego stanu zdrowia – więc byłoby głupio wybierać tutaj tylko jedno warzywo, nawet jeśli można wskazać zwycięzcę.

Kalafior jest pyszny jako samodzielny dodatek, a nawet jako „stek” lub kotlet mielony. Może zastąpić ryż i ciasto do pizzy. Zawsze go wybieraj, jeśli chcesz ograniczyć węglowodany. Doskonale łączy się z owocami i można go podać na deser

Zobacz: Lody z kalafiora i truskawek - wegański przysmak dla fit szaleńców i nie tylko

Brokuły są nieco mniej uniwersalne, ale są świetnym dodatkiem do dań z jajek, zapiekanek i sałatek makaronowych. Stanowi pyszną bazę do zupy lub sałatki i oczywiście sam w sobie jest niesamowicie smaczny.

Zobacz także: Jak zrobić oskonałe brokuły pieczone w piekarniku

Jeśli nie możesz się zdecydować, po prostu mieszaj pół na pół różyczki kalafiorów i brokułów. Oba mogą być pieczone, gotowane na parze, blanszowane, spożywane na surowo lub dodawane do zupy lub smażenia. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE