Kalafior: przepisy na letnie dania z kalafiorem na szybko

Kalafior: przepisy na letnie dania z kalafiorem na szybko
Autor: Shutterstock.com

Kalafior jest pyszny i nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Dorodny kalafior jest dla dobrej kucharki niczym białe płótno. Świetnie komponuje się z różnymi smakami i można z niego zrobić praktycznie wszystko. Świętujmy obfitość kalafiorową codziennie! Każdego dnia z innym przepisem!

Kalafior jest wdzięcznym warzywem. Niskokaloryczny, bo to prawie sama woda. Z tego samego powodu szybko się gotuje. Można z niego zrobić zupę, podać gotowany z bułeczką i masłem, upiec nadziewany mięsem lub serwować jako puree. W sezonie na kalafior koniecznie wypróbujcie 10 sprytnych pomysłów na to pyszne warzywo.

Zacznij od zupy

Kalafiora praktycznie gotuje się sama. Jednak latem proponujemy dwa smaczne przepisy. Pierwszy to zupa z całego kalafiora razem z liśćmi. To świetne rozwiązanie, gdy gotujemy małeg kalafiora na początku sezonu. W tym przypadku wartość kalafiora wielokrotnie przewyższa jego niewielkie rozmiary. Pieczenie kalafiora wydobywa z niego intensywny smak. W drugim przepisie ujawniamy krok po kroku, jak osiągnąć najwyższą kalafiorowść w zupie. 

Zupa krem z całego kalafiora razem z liśćmi i łodygą
Autor: Shutterstock Zupa krem z całego kalafiora podana z gotowanymi różyczkami kalafiora i szczypiorkiem  Link: Krem z całego kalafiora razem z liśćmi i łodygą
Zupa z pieczonego kalafiora
Autor: Shutterstock Niebanalna zupa kalafiorowa o pysznym i tak intensywnym smaku Link: Wyrazista zupa z pieczonego kalafiora

Jak prawidłowo ugotować kalafiora?

  • w osolonym wrzątku kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy około 15-20 minut
  • na parze różyczki kalafiora gotujemy 25-30 minut, solimy po ugotowaniu
  • w piekarniku pieczemy steki lub różyczki kalafiora przez 30 minut w temperaturze 200°C
  • do wody w której gotujemy kalafiora warto dodać 1/2 szklanki mleka, co czyni kalafiora delikatniejszy, a zapach mniej uciążliwym
  • ugotowanego kalafiora można podać po polsku z tartą bułeczką zrumienioną na maśle lub z przyrumienionym czosnkiem i oliwą

Zamiast gotowanego kalafiora

Nowe techniki przyrządzania kalafiora przypadną wam do gustu. Wypróbujcie przepis na kalafiora w mlecznym sosie, z patelni lub potrawkę z kalafiora w stylu greckim. 

Kalafior w mlecznym sosie - delikatny i pyszny
Autor: Shutterstock Kalafior w mlecznym sosie to świetna potrawa dla najmłodszych. Link: Kalafior w mlecznym sosie - delikatny i pyszny
Panierowany kalafior z patelni: przepis na smażonego kalafiora
Autor: Shutterstock Panierowany i smażony kalafior z koperkiem Link: Kalafior panierowany z patelni
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Niesamowity kalafior po grecku - smakuje nie tylko jaroszom!
Autor: Shutterstock Kalafior po grecku to łatwe do przygotowania danie warzywne - doskonałe na ciepło i na zimno. Link: Kalafior po grecku - obłędna potrawka kalafiorowa

Kalafior w całości

Świetnym sposobem na kalafiora jest upieczenie go w całości. W wersji pikantnej lub nadziewany mięsem. Ta całkiem nowa moda na kalafiora zagościła u nas dzięki zagranicznym programom kulinarnym. Coraz częściej warzywa traktujemy, tak jak mięso. W obróbce cieplnej staramy się wydobyć smak, a nie stworzyć tło dla dania głównego. Wypróbujcie koniecznie i dajcie nam znać, czy smakowało! 

Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!
Autor: Shutterstock Link: Pikantny kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości nadziewany mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Kalafior pieczony w całości i nadziewany mięsem mielonym to pyszne danie obiadowe Link: Nadziewany kalafior pieczony w całości

Kalafior nieoczywisty

Kalafior rozgotowany ponoć nie jest smaczny... Jednak właśnie w tej postaci możecie zrobić z kalafiora puree, które jest przepyszne. Można też rozgotowanego kalafiora zamienić na kotlety. Przecież nie codziennie musi być mięso. Tak jest i zdrowiej dla nas, i lepiej dla planety. 

Puree z kalafiora
Autor: Shutterstock Puree z kalafiora z masłem i koperkiem Link: Puree z kalafiora - niskowęglowodanowe, łatwe, pyszne
Kotlety z kalafiora i ciecierzycy
Autor: Shutterstock.com Pyszne kotlety z kalafiora i ciecierzycy podane na rukoli Link: Kotlety z kalafiora i ciecierzycy - rozkosz podniebienia
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE