Kalafior: przepisy na letnie dania z kalafiorem na szybko
Kalafior jest pyszny i nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Dorodny kalafior jest dla dobrej kucharki niczym białe płótno. Świetnie komponuje się z różnymi smakami i można z niego zrobić praktycznie wszystko. Świętujmy obfitość kalafiorową codziennie! Każdego dnia z innym przepisem!
Spis treści
- Zacznij od zupy
- Jak prawidłowo ugotować kalafiora?
- Zamiast gotowanego kalafiora
- Kalafior w całości
- Kalafior nieoczywisty
Kalafior jest wdzięcznym warzywem. Niskokaloryczny, bo to prawie sama woda. Z tego samego powodu szybko się gotuje. Można z niego zrobić zupę, podać gotowany z bułeczką i masłem, upiec nadziewany mięsem lub serwować jako puree. W sezonie na kalafior koniecznie wypróbujcie 10 sprytnych pomysłów na to pyszne warzywo.
Zacznij od zupy
Kalafiora praktycznie gotuje się sama. Jednak latem proponujemy dwa smaczne przepisy. Pierwszy to zupa z całego kalafiora razem z liśćmi. To świetne rozwiązanie, gdy gotujemy małeg kalafiora na początku sezonu. W tym przypadku wartość kalafiora wielokrotnie przewyższa jego niewielkie rozmiary. Pieczenie kalafiora wydobywa z niego intensywny smak. W drugim przepisie ujawniamy krok po kroku, jak osiągnąć najwyższą kalafiorowść w zupie.
Jak prawidłowo ugotować kalafiora?
- w osolonym wrzątku kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy około 15-20 minut
- na parze różyczki kalafiora gotujemy 25-30 minut, solimy po ugotowaniu
- w piekarniku pieczemy steki lub różyczki kalafiora przez 30 minut w temperaturze 200°C
- do wody w której gotujemy kalafiora warto dodać 1/2 szklanki mleka, co czyni kalafiora delikatniejszy, a zapach mniej uciążliwym
- ugotowanego kalafiora można podać po polsku z tartą bułeczką zrumienioną na maśle lub z przyrumienionym czosnkiem i oliwą
Zamiast gotowanego kalafiora
Nowe techniki przyrządzania kalafiora przypadną wam do gustu. Wypróbujcie przepis na kalafiora w mlecznym sosie, z patelni lub potrawkę z kalafiora w stylu greckim.
Kalafior w całości
Świetnym sposobem na kalafiora jest upieczenie go w całości. W wersji pikantnej lub nadziewany mięsem. Ta całkiem nowa moda na kalafiora zagościła u nas dzięki zagranicznym programom kulinarnym. Coraz częściej warzywa traktujemy, tak jak mięso. W obróbce cieplnej staramy się wydobyć smak, a nie stworzyć tło dla dania głównego. Wypróbujcie koniecznie i dajcie nam znać, czy smakowało!
Kalafior nieoczywisty
Kalafior rozgotowany ponoć nie jest smaczny... Jednak właśnie w tej postaci możecie zrobić z kalafiora puree, które jest przepyszne. Można też rozgotowanego kalafiora zamienić na kotlety. Przecież nie codziennie musi być mięso. Tak jest i zdrowiej dla nas, i lepiej dla planety.