Panierowany kalafior z patelni: przepis na smażonego kalafiora

Panierowany kalafior z patelni: przepis na smażonego kalafiora
Autor: Shutterstock Panierowany i smażony kalafior z koperkiem
łatwy
30 min
4

Panierowany kalafior z patelni to samodzielne danie lub pyszna przekąska. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a smak po prostu uzależnia. Polecam przepis na smażonego kalafiora!

Kalafior na obiad

Kalafior to skarbnica błonnika pokarmowego oraz związków mineralnych: szczególnie potasu, wapnia, magnezu. Zawiera także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor oraz witaminy z grupy B, witaminę C, A i K. Ponadto odmiany kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny, więc mogą po niego sięgać osoby na diecie odchudzającej i cukrzycy. Kalafiora powinny jedynie unikać, tak jak i innych kapustnych, osoby z chorobami tarczycy i układu pokarmowego, szczególnie wątroby. 

Polecam świetne przepisy na kalafiora, jako danie główne:

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior pieczony w całości, z bułką tartą i ziołami - oryginalny przepis na kalafiora

Ryż z kalafiora z warzywami: sałatka na ciepło

Placki z kalafiora: przepis na delikatne kotlety kalafiorowe

Stek z kalafiora: najlepszy przepis na kalafiora

 

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 3 duże jajka
  • 1 1/3 szklanki suszonej bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej roślinny do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora pokrój na różyczki wielkości kęsa. Włóż kalafiora do wrzątku przyprawionego 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru gotuj 5 minut. Natychmiast odcedź i przelej zimną wodą. Odsącz.
  • Do głębokiej patelni wlej olej do wysokości 2-3 cm. Rozgrzej go.
  • Podczas gdy olej się nagrzewa, do jednego naczynia wybij jajka i rozmąć je, do drugiego naczynia wsyp tartą bułkę i sproszkowaną paprykę, wymieszaj.
  • Aby panierować różyczki kalafiora, zanurz je w rozmąconym jajku. Następnie obtocz je w bułce tartej. Nie martw się, jeśli kalafior jest przykryty panierką tylko częściowo. Chodzi nam o cienką warstwę panierki.
  • W partiach (3 lub 4 w zależności od ilości kalafiora) dodaj różyczki do gorącego oleju i smaż je, obracając co jakiś czas, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące, zajmie to 2 minuty. Łyżeczką cedzakową wyjmij różyczki z oleju i połóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Posyp solą.
  • Podawaj jeszcze ciepłe prosto z patelni.
  • Jeśli przygotowujesz smażonego kalafiora z wyprzedzeniem, to przed podaniem opiecz go. Ułóż usmażone różyczki kalafiora na blasze wyłożonej papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 5 minut.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej