Pizza ze szpinakiem - szybki przepis na pyszną pizzę

Pizza ze szpinakiem - szybki przepis na pyszną pizzę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pizzę ze szpinakiem można udoskonalić wybijając przed upieczeniem na jej wierzch jajka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Proponujemy pizzę ze szpinakiem. Kiedy mamy ochotę na pizzę wcale nie musimy zamawiać tej z pizzerii. Pizza jest prosta w przygotowaniu, a jeśli mamy wcześniej przygotowanie ciasto, wówczas wystarczy pół godziny i już będzie gotowa.

Składniki

  • Ciasto:

  • 250 g mąki

  • 2 dag drożdży

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżeczka soli

  • niepełna szklanka ciepłej wody

    Farsz:

    ok. 400 g szpinaku

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 ząbki czosnku

  • straty parmezan + mozarella

  • pestki słonecznika

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na ok. 10 minut. Do mąki wymieszanej z solą dodać oliwę. Pośrodku zrobić dołek i wlać tam drożdże.

  • Ciasto wyrabiać powoli i zagnieść na stolnicy wysypanej mąką. Podzielić na dwie części, z których uformować kule. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia przykryte wilgotną ściereczką (ok. 1-2 godzin w ciepłym miejscu). Ciasto jest gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.

  • Pokrojony czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć. Szpinak dodać do czosnku i dusić chwilę. Dodać śmietanę ser i przyprawić. Poddusić i dosypać uprażone pestki.

  • Formujemy placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy farsz. Na wierzch można wybić 3 małe jajka. Pieczemy ok. 20 minut w 210ºC (na specjalnym kamieniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3