Pizza na cieście z cukinii lub kabaczka

Pizza na cieście z cukinii
Autor: Shutterstock Pizza na cieście z cukinii z sosem brokułowym i pomidorami
łatwy
25 min
4

Podajemy ciekawy przepis na pizzę, której spód zrobiony jest z cukinii. Bardzo na czasie, bowiem sezon na to zdrowe i smaczne warzywo jest w pełni. 

Nietypowa pizza i spółka

Pizza to pieczony cienki placek z dodatkami. Można jednak odejść od klasycznego podpłomyka na rzecz nowych rozwiązań. Oto kilka sprytnych przepisów na placki suto obłożone dodatkami:

Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie

Pizza ziemniaczana: przepis na oszczędny obiad 

Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza

Pizza z otrębów owsianych - przepis na ciasto 

Obłędne naleśniki a la pizza: tani i szybki przepis na obiad dla zaradnych 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 szklanki startej na tarce cukinii
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • Sos:
  • 50 dag brokułów
  • 150 g młodych liści szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki na pizzę:
  • pomidory
  • oliwki
  • cebula
  • liście bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, przełożyć na sito, odstawić, aby cukinia puściła sok, który odciśniemy.  
  • Przygotować sos: Ugotować brokułu na pół twardo, odcedzić i zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać zmiksowane brokuły i szpinak, dusić na wolnym ogniu 2-4 minuty, doprawić solą i pieprzem.
  • Do odciśniętej cukinii dodać tartą mozzarellę, mąkę, parmezan, oregano, ubite jajko. Dokładnie wymieszać. Utworzyć placek, włożyć do piernika nagrzanego do 180°C i piec ok. 12-14 minut, aż ciasto przyrumieni się i będzie chrupkie.
  • Wyjąć z piekarnika, nałożyć sos brokułowy, plastry pomidora i oliwki, oraz cebule i liście bazylii. Można dodać orzeszki piniowe. 
Marta Balko
więcej