Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie

2021-03-29
Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie
Autor: thinkstockphotos.com Pizza z kalafiora, wygląda jak normalna pizza i tak smakuje, ale jest dużo lżejsza. 
łatwy
20 min
4

Pizza, w której tradycyjne ciasto zastąpiono okruchami kalafiora, to danie wyjątkowo pyszne, a przy tym niskokaloryczne. Taki spód można wykorzystać na wiele sposób i podawać z różnymi dodatkami. Proponujemy sery i plastry pomidora z bazylią, wy wypróbujcie inne kombinacje.

Sery i pomidory czyli smak umami

Pizza z kalafiora to danie bezmięsne, ale o niezwykle skoncentrowanym smaku długo dojrzewających serów i pomidorów. Zarówno sery, jak i pomidory, zawierają mnóstwo reszt kwasu glutaminowego, decydującego o smaku. To umami w czystej postaci. Spróbujcie pizzy z kalafiora!

SKŁADNIKI

  • Na kalafiory spód pizzy:
  • 2 szklanki startego kwiatu kalafiora
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1 jajko
  •  
  • Na sos pomidorowy:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  •  
  • Oraz dodatki:
  • ser mozzarella
  • ser parmezan
  • pomidor pocięty na plastry
  • garść liści bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw zrób sos pomidorowy: Do garnka wlej przecier pomidorowy, gotuj na małym ogniu. Dodaj oregano, bazylię, tymianek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje.
  • Przygotuj dodatki: pokrój ser mozzarelle na plastry, zetrzyj parmezan, pokrój pomidory na grube plastry, bazylię posiekaj w paseczki.
  • Przygotuj kalafiory spód pizzy: Oddziel większe różyczki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Kalafiora przełóż na patelnię i praż bez wody przez około 10 minut, mieszaj. Nie praż zbyt długo, kalafior ma się tylko wysuszyć, a nie przypalić.
  • Zdejmij kalafiora z ognia i odstaw do wystygnięcia. W misce ubij jajko, dodaj starty parmezan i wystudzony kalafior. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Na papierze pergaminowym rozłóż ciasto. Palcami utwórz równy placek. Postaraj się, aby brzegi i środek pizzy były tej samej grubości. Gotowy placek piecz na złoto w 200°C przez 10 min. W piecu wszystkie składniki powinny się ładnie połączyć i zrumienić.
  • Gdy spód będzie upieczony, posmaruj placek sosem pomidorowym i dodaj świeżą bazylię, parmezan, mozzarellę i pomidory pokrojone na plastry. Piecz w 200°C przez 10 min.