Pizza na cieście z cukinii lub kabaczka

Pizza na cieście z cukinii lub kabaczka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pizza na cieście z cukinii z sosem brokułowym i pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy ciekawy przepis na pizzę, której spód zrobiony jest z cukinii. Bardzo na czasie, bowiem sezon na to zdrowe i smaczne warzywo jest w pełni. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 4 szklanki startej na tarce cukinii

  • 1/2 szklanki startej mozzarelli

  • 5 łyżek mąki

  • 3 łyżki tartego parmezanu

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól

  • Sos:

  • 50 dag brokułów

  • 150 g młodych liści szpinaku

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • Dodatki na pizzę:

  • pomidory

  • oliwki

  • cebula

  • liście bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, przełożyć na sito, odstawić, aby cukinia puściła sok, który odciśniemy.  

  • Przygotować sos: Ugotować brokułu na pół twardo, odcedzić i zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać zmiksowane brokuły i szpinak, dusić na wolnym ogniu 2-4 minuty, doprawić solą i pieprzem.

  • Do odciśniętej cukinii dodać tartą mozzarellę, mąkę, parmezan, oregano, ubite jajko. Dokładnie wymieszać. Utworzyć placek, włożyć do piernika nagrzanego do 180°C i piec ok. 12-14 minut, aż ciasto przyrumieni się i będzie chrupkie.

  • Wyjąć z piekarnika, nałożyć sos brokułowy, plastry pomidora i oliwki, oraz cebule i liście bazylii. Można dodać orzeszki piniowe. 

Nietypowa pizza i spółka

Pizza to pieczony cienki placek z dodatkami. Można jednak odejść od klasycznego podpłomyka na rzecz nowych rozwiązań. Oto kilka sprytnych przepisów na placki suto obłożone dodatkami:

Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie

Pizza ziemniaczana: przepis na oszczędny obiad 

Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza

Pizza z otrębów owsianych - przepis na ciasto 

Obłędne naleśniki a la pizza: tani i szybki przepis na obiad dla zaradnych 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5