Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi

2021-03-29
Jaga
Pierogi z jagodami - przepis na doskonałe jagodowe pierogi
Autor: Shutterstock Pierogi z jagodami to letni hit - warto je zrobić choć raz w sezonie
średni
120 min
4

Pierogi z jagodami to niezapomniany smak lata. Jagody idealnie nadają się jako dodatek do drożdżowych ciast, tart, czy babeczek. My proponujemy prosty przepis na pierogi z jagodami.

 

Nie przegapcie sezonu na jagody. Te leśne owoce mają wiele cennych witamin i są znakomitym dodatkiem do ciast oraz deserów. Czy jest ktoś kto nie lubi jagodzianek? Pierogi z jagodami to idealne danie na letni obiad, podwieczorek lub kolację. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale na pewno warto je przygotować, by rozkoszować się smakiem leśnych owoców. Pierogi z owocami są delikatne i bardzo smaczne. Uwielbiają je dzieci. Jeśli nie macie możliwości wybrania się do lasu na jagody, można owoce kupić na bazarze lub w warzywniaku.

Drożdżowe pierogi z jagodami i cynamonem

Pierogi z jagodami

Razowe pierogi z jagodami

Pierogi z serem i jagodami

SKŁADNIKI

  • Ciasto na pierogi:
  • 500 g mąki,
  • ok. 350 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • Farsz:  
  • umyte i osuszone jagody
  • Polewa do pierogów:
  • jagody,
  • śmietana,
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesypujemy mąkę na stolnicę i stopniowo dodajemy letnią, przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość miękkie i elastyczne.
  • Z przygotowanego ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka np. szklanką.
  • Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką umyte i osuszone wcześniej jagody.
  • Dokładnie zlepiamy boki, by owoce podczas gotowania nie wypłynęły z pierogów.
  • Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko posoloną wodę.
  • Gotujemy do wypłynięcia.
  • Delikatnie wyjmujemy pierogi z garnka i przekładamy na talerz.
  • Do podania możemy zrobić polewę z jagód, śmietany i cukru.
  • Pierogi z jagodami można podawać także tylko polane śmietaną i  posypane cukrem.  Smakują również polane roztopionym masłem z bułką tartą, choć to rzadszy sposób ich serwowania.
Jaga