Magia pierogów z jagodami. Ten przepis to gwarancja sukcesu i zachwyt wszystkich smakoszy

Dieta wegetariańska
Pierogi z dodatkiem jagód to hit każdego lata. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest łatwe, a na liście składników znalazły się tylko cztery składniki. Poznajcie sekret idealnie słodkich pierogów, które zawsze się udają i smakują obłędnie. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na pierogi z jagodami.
Pierogi z jagodami - hit lata
Nie przegapcie sezonu na jagody. Te leśne owoce mają wiele cennych witamin i są znakomitym dodatkiem do ciast oraz deserów. Można zrobić z nich także wyśmienite nadzienie do pierogów. To idealne danie na letni obiad, podwieczorek lub kolację. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale na pewno warto je przygotować, by rozkoszować się smakiem tych leśnych owoców. Pierogi z dodatkiem jagód są delikatne i bardzo smaczne. Uwielbiają je i dorośli, i dzieci. Jeśli nie macie możliwości wybrania się do lasu na jagody, można owoce kupić na bazarze lub w warzywniaku.
Jak zrobić pierogi z jagodami?
Przepis na domowe pierogi wypełnione fioletowym nadzieniem z jagód nie jest trudny. To tradycyjna receptura, z której korzystały nasze babcie. Przepis jest prosty i nie wymaga wyszukanych składników. Na liście znalazły się tylko cztery produkty oraz dodatki, z którymi podaje się danie. Na przygotowanie tego letniego przysmaku warto mieć nieco więcej czasu.
Jak więc zrobić pierogi z dodatkiem jagód? Z tym przepisem to danie łatwe, które smakuje każdemu. Pierogi jagodowe udadzą się już za pierwszym razem.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 2. krok – rozwałkowanie i wykrojenie z ciasta kółek
- 3. krok – nałożenie jagód i zlepienie pierogów
- 4. krok – ugotowanie pierogów w wodzie
Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z pierogów?
Nawet najbardziej doświadczeni kucharze mogą zaliczyć wpadkę z wypłynięciem jagód z pierogów. Można temu zaradzić dzięki prostemu patentowi za grosze. Nadmiar soku z jagód, który powstaje w trakcie gotowania, pomagają wchłonąć takie produkty, jak mąka ziemniaczana, kasza manna lub bułka tarta. Wystarczy 1 łyżka na 300 g jagód, aby nic nie wyciekło z pierogów. Warto też pamiętać, aby nie nakładać zbyt dużo jagodowego nadzienia do pierogów, dokładnie zlepić brzegi i docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
Pierogi z jagodami - sprawdzone przepisy
To klasyczny przepis na domowe pierogi po brzegi wypełnione jagodami. Poniżej znajdziecie kilka innych pomysłów na ten letni przysmak.
SKŁADNIKI
- Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 350 ml ciepłej przegotowanej wody
- Farsz:
- 300 g umytych i osuszonych jagód
- dodatkowo:
- śmietana
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesypujemy mąkę na stolnicę i stopniowo dodajemy letnią przegotowaną wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość miękkie i elastyczne.
- Z przygotowanego ciasta odcinamy kawałki, wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka, np. szklanką.
- Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką umyte i osuszone wcześniej jagody.
- Dokładnie zlepiamy boki, aby owoce podczas gotowania nie wypłynęły z pierogów.
- Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko posoloną wodę. Gotujemy do wypłynięcia.
- Delikatnie wyjmujemy pierogi z garnka i przekładamy na talerz.
- Pierogi z jagodami podawać ze śmietaną i cukrem na obiad lub deser.