Udka kurczaka z blachy: przepis na udka pieczone z ziemniakami i papryką

Udka kurczaka z blachy: przepis na udka pieczone z ziemniakami i papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Udka kurczaka pieczona z ziemniakami i papryką są pyszne i soczyste

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Udka kurczaka z blachy to prosta potrawa, którą przygotowuje się w oka mgnieniu. Wystarczy wszystkie składniki wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i gotowe. Udka pieczone z ziemniakami i papryką zachowają soczystość. Po prostu pycha! 

Składniki

  • 6 udek kurczaka lub 12 udek bez kości

  • sól i pieprz

  • 500 g ziemniaków, niedużych

  • 2 papryki

  • 1 cebula

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka miodu

  • ½ łyżeczka oregano

  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 100 g sera żółtego startego

  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszki, szczypioru, bazylii)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem. 

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Paprykę rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.

  • Z soku cytrynowego, oliwy, czosnku, sosu sojowego i ziół przygotować marynatę, dokładnie wszystko miksując. 

  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, kawałki papryki i cebulę. Polać połową marynaty i wymieszać.

  • Na warzywach ułożyć udka kurczaka i polać pozostałą marynatą.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 50-60 minut (w przypadku udek bez kości dodać je do warzyw po 20 minutach, wystarczy, gdy będą się piekły 30 minut). 

  • Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.

  • Przed podaniem posypać zieleniną. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).