Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy

2021-03-29
Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy
Autor: Shutterstock Kruszonka przyjemnie chrupie i chroni mięso przed wysychaniem
łatwy
30 min
4

Kurze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy to najlepszy pomysł na obiad. Mięso pozostaje soczyste i jest obłędnie pyszne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 udek ze skórą, czyli górna część nóżki kurczaka
  • ½ szklanki musztardy Dijon
  • ½ szklanki maślanki
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku lub 2 łyżeczki suszonych
  • 1 cytryna, tylko skórka z niej starta
  • 2 szklanki świeżej bułki tartej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200ºC i umieść ruszt piekarnika na środkowej półce.
  • W misce wymieszaj musztardę i maślankę. Do mieszaniny włóż udka kurczaka i wymieszaj tak, aby maślanka z musztardą pokryły mięso.
  • Umieść czosnek, listki tymianku, skórkę z cytryny, 1 1/2 do 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczkę pieprzu w malakserze wyposażonym w stalowe ostrze i rozdrabniaj tak długo, aż czosnek zostanie drobno zmielony. Dodaj bułkę tartą i oliwę z oliwek i kilkakrotnie miksuj w trybie pulsacyjnym, aby składniki się połączyły. Wyłóż powstałą kruszonkę na głęboki talerz.
  • Zanurz każdy kawałek kurczaka skórą w dół tylko w kruszonce, delikatnie naciskając, aby okruchy przyległy do skórki. Połóż kurczaka na blaszce kruszonką do góry. Wystarczy rękoma docisnąć okruchy do kawałków kurczaka.
  • Piecz kurczaka przez 40 minut. W razie potrzeby piecz kolejne pięć minut lub do momentu, aż okruchy się zrumienią. Wyjmij z piecz i pozwól mięsu odpocząć przez 5 do 10 minut przed podaniem.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami, nie zapominając o świeżych warzywach.