Dietetyczna zupa warzywna. Poznaj przepis na nową zupę odchudzającą!
Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kruszonka przyjemnie chrupie i chroni mięso przed wysychaniem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kurze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy to najlepszy pomysł na obiad. Mięso pozostaje soczyste i jest obłędnie pyszne.
Składniki
6 udek ze skórą, czyli górna część nóżki kurczaka
½ szklanki musztardy Dijon
½ szklanki maślanki
4 obrane ząbki czosnku
1 łyżka świeżych liści tymianku lub 2 łyżeczki suszonych
1 cytryna, tylko skórka z niej starta
2 szklanki świeżej bułki tartej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 200ºC i umieść ruszt piekarnika na środkowej półce.
W misce wymieszaj musztardę i maślankę. Do mieszaniny włóż udka kurczaka i wymieszaj tak, aby maślanka z musztardą pokryły mięso.
Umieść czosnek, listki tymianku, skórkę z cytryny, 1 1/2 do 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczkę pieprzu w malakserze wyposażonym w stalowe ostrze i rozdrabniaj tak długo, aż czosnek zostanie drobno zmielony. Dodaj bułkę tartą i oliwę z oliwek i kilkakrotnie miksuj w trybie pulsacyjnym, aby składniki się połączyły. Wyłóż powstałą kruszonkę na głęboki talerz.
Zanurz każdy kawałek kurczaka skórą w dół tylko w kruszonce, delikatnie naciskając, aby okruchy przyległy do skórki. Połóż kurczaka na blaszce kruszonką do góry. Wystarczy rękoma docisnąć okruchy do kawałków kurczaka.
Piecz kurczaka przez 40 minut. W razie potrzeby piecz kolejne pięć minut lub do momentu, aż okruchy się zrumienią. Wyjmij z piecz i pozwól mięsu odpocząć przez 5 do 10 minut przed podaniem.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, nie zapominając o świeżych warzywach.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska