Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy

Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruszonka przyjemnie chrupie i chroni mięso przed wysychaniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy to najlepszy pomysł na obiad. Mięso pozostaje soczyste i jest obłędnie pyszne. 

Składniki

  • 6 udek ze skórą, czyli górna część nóżki kurczaka

  • ½ szklanki musztardy Dijon

  • ½ szklanki maślanki

  • 4 obrane ząbki czosnku

  • 1 łyżka świeżych liści tymianku lub 2 łyżeczki suszonych

  • 1 cytryna, tylko skórka z niej starta

  • 2 szklanki świeżej bułki tartej

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200ºC i umieść ruszt piekarnika na środkowej półce.

  • W misce wymieszaj musztardę i maślankę. Do mieszaniny włóż udka kurczaka i wymieszaj tak, aby maślanka z musztardą pokryły mięso.

  • Umieść czosnek, listki tymianku, skórkę z cytryny, 1 1/2 do 2 łyżeczek soli i 1 łyżeczkę pieprzu w malakserze wyposażonym w stalowe ostrze i rozdrabniaj tak długo, aż czosnek zostanie drobno zmielony. Dodaj bułkę tartą i oliwę z oliwek i kilkakrotnie miksuj w trybie pulsacyjnym, aby składniki się połączyły. Wyłóż powstałą kruszonkę na głęboki talerz.

  • Zanurz każdy kawałek kurczaka skórą w dół tylko w kruszonce, delikatnie naciskając, aby okruchy przyległy do skórki. Połóż kurczaka na blaszce kruszonką do góry. Wystarczy rękoma docisnąć okruchy do kawałków kurczaka.

  • Piecz kurczaka przez 40 minut. W razie potrzeby piecz kolejne pięć minut lub do momentu, aż okruchy się zrumienią. Wyjmij z piecz i pozwól mięsu odpocząć przez 5 do 10 minut przed podaniem.

  • Podawaj z ulubionymi dodatkami, nie zapominając o świeżych warzywach.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3