Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym: proste wykonanie, rozkosz dla podniebienia

Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym: proste wykonanie, rozkosz dla podniebienia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nóżki kurczaka w sosie musztardowym 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym mają w sobie to coś. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, skąpane w zawiesistym i bardzo wyrazistym sosie  to posiłek godzien bogów. Prawdziwe delicje!

Składniki

  • 4 nogi kurczaka

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonych

  • 1/2 szklanki piwa

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 4 łyżki musztardy

  • 4 łyżki śmietany 

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć na nim nóżki skórką do dołu i zrumienić z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć. 

  • Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać tymianek i piwo, doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby zeskrobać wszystkie kawałeczki, które przywarły do dna patelni.

  • Dodać bulion i musztardę. Zagotować. 

  • Zdjąć patelnię z ognia, dodać śmietanę i wymieszać. 

  • Nóżki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, przykryć pokrywką  i wstawić do rozgrzanego piekarnika. 

  • Piec przez 45 minut.

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami, kluskami lub kaszą. 

  •  

Sekret dobrze upieczonych udek kurczaka

Cała tajemnica dobrze wypieczonych udek kurczaka tkwi w odpowiedniej temperaturze i czasie pieczenia. Dlaczego? Mięso potrzebuje czasu, aby wysoka temperatura przeniknęła w głąb tkanki aż do kości i zdenaturyzowała (ścięła białko). Udka kurczaka należy piec  tak długo, aż będą w pełni upieczone przy kości. Doświadczenie uczy, że nóżki kurczaka należy wstawić do piekarnik rozgrzanego do temperatury 180-190°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut. Wysoka temperatura otoczenia spieka powierzchnię mięsa, zatrzymując soki w wewnątrz mięśni. 

Dlaczego należy zawsze dopiec mięso kurczaka

Jedzenie niedopieczonego mięsa kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso kurczaka może być źródłem zakażenia pałeczkami bakterii Salmonella spp. 

Przeczytaj koniecznie: Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).