Schab pieczony w rękawie. Domowa wędlina, która nie ma sobie równych
2022-12-13
łatwy
60 min
4
Schab pieczony w rękawie zachowa soczystość i kruchość. Smak i aromat przypraw będzie skondensowany. Jest to łatwy sposób na doskonałe pieczyste do obiadu lub na wędlinę. W ten sposób można upiec także schab karkowy lub szynkę wieprzową.
Polecamy także przepisy na: Pieczony schab zawinięty w boczek oraz Schab pieczony w niskiej temperaturze, różowy w środku
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu wieprzowego środkowego
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej
- 1 łyżeczka świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.
- Listki ziół przebrać i drobno posiekać.
- Czosnek, wszystkie zioła oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.
- Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.
- Następnego dnia na pół godziny przed pieczeniem wyjąć schab i ocieplić do temperatury pokojowej.
- Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamerkami i zrobić w folii 4-6 dziurek, przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut.
- Upieczony schab wyjąć na blat, ale zostawić schab w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne