Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej: przepis na obfity obiad rodzinny

Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej: przepis na obfity obiad rodzinny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste pałki kurczaka podane z kapustą kiszoną

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podudzia kurczaka pieczone na kapuście kiszonej, choć to zaskakujące skojarzenie, w rankingu dań obiadowych znajdują się w ścisłej czołówce. Przepysznie soczyste mięso, rozpływająca się w ustach kapusta, czy można chcieć więcej? Oto przepis na obfity obiad rodzinny z wykorzystaniem tanich surowców. 

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka (tzw. pałek)

  • 2 łyżki oleju

  • 800 g kapusty kiszonej

  • 1 mała marchewka

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 200 ml bulionu drobiowego lub piwa lub białego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podudzia kurczaka przyprawić 1 ząbkiem czosnku (przeciśniętym przez praskę), papryką mieloną, solą i pieprzem. Polać olejem i wymieszać. 

  • Kapustę posiekać drobniej, ewentualnie przepłukać wodą, jeśli stosujecie dietę niskosodową. 

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki.

  • W naczyniu do zapiekania ułożyć kapustę, marchew, cebulę i czosnek. Wymieszać i rozłożyć równą warstwą.

  • Na kapuście ułożyć przyprawione podudzia. Wlać bulion. Naczynie okryć folią aluminiową lub przykryć pokrywką. 

  • Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. 

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).