Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC

Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące pałki kurczaka to pyszna przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące pałki kurczaka w pikantnym cieście naleśnikowym to danie pokochał cały świat. Chrupkości klasycznej panierce w cieście naleśnikowym nadają płatki kukurydziane. Podudzia z kurczaka po zanurzeniu w cieście i płatkach (lub mące) smaży się w głębokim tłuszczu. Sycące danie do jedzenia palcami, jak w KFC. Pokarm na pocieszenie, czyli pałki kurczaka w cieście naleśnikowym to strzał w dziesiątkę!

Polecamy również: Pałki kurczaka pieczone w boczku

Składniki

  • 6-8 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pieprz

  •  

  • Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/3 szklanki mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu cayenne

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  •  

  • Dodatkowo:

  • płatki kukurydziane

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pałki (podudzia) z kurczaka umyj, usuń skórę.

  • Do miseczki wsyp przyprawy, wymieszaj, a następnie włóż pałki i dokładnie natrzyj je przygotowanymi przyprawami. Odstaw pałki na około godzinę do lodówki.

  • Składniki na ciasto naleśnikowe połącz w drugiej misce. Miksuj, aż uzyskasz, jednolite ciasto. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyjdzie rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę mąki, jeśli będzie bardzo gęste, to można dodać mleka.

  • Gotowym ciastem zalej pałki, delikatnie połącz, tak aby ciasto wpłynęło pomiędzy mięso i zostaw na kolejną godzinę. Tym razem nie wkładaj do lodówki.

  • W wysokiej patelni lub garnku rozgrzej olej.

  • Na talerz wsyp płatki i przed włożeniem do tłuszczu dokładnie pokryj podudzia ciastem naleśnikowym i obtocz w płatkach. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po upieczeniu osusz na ręczniku papierowym.

  • Podawać z domowymi frytkami lub w wersji lżejszej z frytkami z cukinii oraz surówką coleslaw.

Ocena: 2,9