Frytki z cukinii: przepis na zdrową przekąskę z cukinii

2022-08-08
Frytki z cukinii: przepis na zdrową przekąskę z cukinii
Autor: Shutterstock Frytki z cukinii - pyszne i chrupiące
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Frytki z cukinii, chrupkie z zewnątrz, soczyste w środku, to świetna przekąska lub dodatek do mięsa. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają mnie kalorii, niż frytki z ziemniaków. 

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • ¾ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Pokrój cukinię w ok. 7 cm paski. 
  • Wsyp łyżkę mąki do miski. Ubij jajko w osobnym naczyniu. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz.
  • Zanurzaj kawałki cukinii w mące (strzep jej nadmiar), a następnie jajku i mieszance bułki tartej. Przenieś je na blaszkę.
  • Piecz w piekarniku, aż cukinia zmięknie i panierka zrobi się rumiana i chrupiąca (około 15 minut).
  • Podawaj natychmiast z sosem jogurtowym  lub pomidorowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Polecamy również: Jak zrobić frytki z dyni hokkaido?  oraz  Przepis na frytki z batatów 

 Zobacz też galerię z innymi przepisami na dania z cukinii