Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sałatka coleslaw to chyba najpopularniejsza surówka na świecie - a na pewno w USA. Jednak przepis na nią pochodzi z Europy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka coleslaw to popularna surówka - dodatek do dań obiadowych czy dań z grilla. Przygotowuje się ją szybko, łatwo i z niedrogich składników.

Składniki

  • 1/4 główki białej kapusty

  • mała marchewka

  • mała cebula

  • 1/2 szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)

  • 2 łyżki mleka

  • łyżka cukru pudru

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białą kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut.

  • W tym czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

  • Majonez, mleko, cukier puder, ocet, sok z cytryny i koperek mieszamy.

  • Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do niej marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy.

  • Colesława doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Przed podaniem sałatkę należy schłodzić - minimum godzinę w lodówce.

Sałatka coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Można ją spotkać w wielu restauracjach, także tych serwujących fast foody. Łatwo kupić ją w wersji gotowej, jednak wystarczy przeczytać etykietę, aby się przekonać, że gotowa surówka zawiera dużo konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków smakowych.

Przepis na surówkę coleslaw pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Rzymu, a jej nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta. Dodatki różnią się według różnych wersji przepisu, ale najczęściej dodawana jest tarta marchewka, jabłko i kukurydza lub ananas. Sos to mieszanka majonezu, musztardy i octu.

Ocena: 2,9