Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

2021-03-29
salatka-coleslaw-najpopularniejsza-surowka-swiata.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka coleslaw to chyba najpopularniejsza surówka na świecie - a na pewno w USA. Jednak przepis na nią pochodzi z Europy
łatwy
15 min
4

Sałatka coleslaw to popularna surówka - dodatek do dań obiadowych czy dań z grilla. Przygotowuje się ją szybko, łatwo i z niedrogich składników.

Sałatka coleslaw to popularna w wielu krajach surówka obiadowa. Można ją spotkać w wielu restauracjach, także tych serwujących fast foody. Łatwo kupić ją w wersji gotowej, jednak wystarczy przeczytać etykietę, aby się przekonać, że gotowa surówka zawiera dużo konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków smakowych.

Przepis na surówkę coleslaw pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Rzymu, a jej nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa koolsla, które jest skrótem koolsalade (surówka z kapusty). Jej podstawowym składnikiem jest biała kapusta. Dodatki różnią się według różnych wersji przepisu, ale najczęściej dodawana jest tarta marchewka, jabłko i kukurydza lub ananas. Sos to mieszanka majonezu, musztardy i octu.

SKŁADNIKI

  • 1/4 główki białej kapusty
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • 1/2 szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut.
  • W tym czasie obieramy i ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Majonez, mleko, cukier puder, ocet, sok z cytryny i koperek mieszamy.
  • Kapustę odciskamy z soku i dodajemy do niej marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy.
  • Colesława doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem sałatkę należy schłodzić - minimum godzinę w lodówce.