Pałki kurczaka pieczone w boczku: przepis na nóżki kurczaka

2021-03-29
Pałki kurczaka pieczone w boczku
Autor: thinkstockphotos.com Pałki kurczaka zawinięte w boczek i upieczone to łatwe danie o dymnym aromacie, które każdy pokocha. 
łatwy
15 min
4

Pałki kurczaka  zawijane w boczek  i pieczone w piekarniku to wyjątkowo nieskomplikowane danie pełne smaku. Warto do niego wykorzystać nóżki od kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego. Podczas pieczenia tłuszcz z boczku stanie się chrupiący, a mięso z kurczaka soczyste i aromatyczne. To proste danie obiadowe może przygotować nawet niewprawny amator kuchni. Większa ilość pieczonych nóżek przyda się podczas imprez domowych w gronie przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • 8 pałek z kurczaka (dolnej części nogi)
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • świeżo zmielony pieprz
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka wytrzeć do sucha. Każdą pałkę owinąć cienkim plasterkiem boczku.
  • Ułożyć nóżki w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posypać pieprzem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 20 minut.
  • Wyjąć i od razu podawać z pieczonymi ziemniakami (można pokrojone ziemniaki ułożyć obok kurczaka) i świeżą sałatą z rzodkiewkami