Pałki kurczaka pieczone w boczku: przepis na nóżki kurczaka

Pałki kurczaka pieczone w boczku: przepis na nóżki kurczaka

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pałki kurczaka zawinięte w boczek i upieczone to łatwe danie o dymnym aromacie, które każdy pokocha. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pałki kurczaka  zawijane w boczek  i pieczone w piekarniku to wyjątkowo nieskomplikowane danie pełne smaku. Warto do niego wykorzystać nóżki od kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego. Podczas pieczenia tłuszcz z boczku stanie się chrupiący, a mięso z kurczaka soczyste i aromatyczne. To proste danie obiadowe może przygotować nawet niewprawny amator kuchni. Większa ilość pieczonych nóżek przyda się podczas imprez domowych w gronie przyjaciół. 

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka (dolnej części nogi)

  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku

  • świeżo zmielony pieprz

  • papier do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nóżki kurczaka wytrzeć do sucha. Każdą pałkę owinąć cienkim plasterkiem boczku.

  • Ułożyć nóżki w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Posypać pieprzem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 20 minut.

  • Wyjąć i od razu podawać z pieczonymi ziemniakami (można pokrojone ziemniaki ułożyć obok kurczaka) i świeżą sałatą z rzodkiewkami

Ocena: 2,7