Pałki kurczaka w sosie musztardowym z pieczarkami: obfity i smaczny obiad

Pałki kurczaka pieczone w sosie z pieczarkami
Autor: Shutterstock Pałki kurczaka pieczone w sosie musztardowym z pieczarkami polecam na obiad
łatwy
30 min
4

Pałki kurczaka w sosie musztardowym z pieczarkami to obfity i smaczny obiad. Rozpływające się ustach mięso i pyszny sos o wyrazistym smaku.  Polecam! 

Wskazówki jak upiec pałki w sosie

Nóżki kurczaka pieczone w sosie z pieczarkami podaję zazwyczaj z makaronem. Unikalny przepis na pałki kurczaka pieczone w piekarniku. Uwielbiam takie przepisy, bo zwalniają mnie z obowiązku mieszania i pilnowania. Ten odzyskany czas mogę przeznaczyć na pisanie dla moich czytelników. Ale jeśli nie macie piekarnika to możecie upiec w prodiżu lub po prostu udusić w dużym rondlu.  

Może zachwyci cię przepis na udka kurczaka z kurkami, który możesz zrobić w sezonie ze świeżymi, a zimą z mrożonymi kurkami:

Udka kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Polecam również ten łatwy przepis od redaktorek Beszamel.pl, który nie jeden raz uratował mnie z opresji czasu:

Udka kurczaka zapiekane z ryżem w pomidorowym sosie

 

 

SKŁADNIKI

  • 8 sztuk pałek kurczaka, około 1 kg
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku posiekanego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki lub plasterki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina (lub więcej bulionu drobiowego)
  • 2 łyżki musztardy dijon lub innej łagodnej musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C
  • Kurczaka dopraw solą i pieprzem, a także rozmarynem i tymiankiem.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pałki kurczaka i na silnym ogniu zrumień je z każdej strony. Nie trzeba ich smażyć, bo jeszcze będziemy je piec.
  • Zdjąć pałki z patelni, przełożyć do naczynia do zapiekania.
  • Na patelnię dodać pokrojone grzyby i smażyć do chwili, gdy się lekko zrumienią.
  • Dodać mąkę, zamieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać wino, a gdy się zagotuje, dodać bulion i musztardę i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić według własnego gustu.
  • Pałki zalać sosem musztardowo-grzybowym i wstawić do piekarnika.
  • Piec 40-50 minut.
  • Podawać z makaronem, gotowanymi ziemniakami lub kaszą albo ryżem. Ten pyszny sos praktycznie pasuje do wszystkiego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej