Pałki kurczaka w coli: tylko 3 składniki i 20 minut, aby zajadać się pysznymi nóżkami. Palce lizać!

Pałki kurczaka w coli
Autor: Shutterstock Pałki kurczaka w coli - lepkie i pyszne!
łatwy
20 min
4

Pałki kurczaka w coli to jedno z tych pysznych dań, po których palce obliżesz aż do łokci! Cola zmiękcza mięso kurczaka podczas gotowania, nadając jednocześnie pyszny karmelowy smak. Połącz z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem i warzywami, takimi jak brokuły, aby otrzymać niebanalny posiłek w ekspresowym tempie! Do przygotowania dania możesz użyć ulubionego smaku coli, także bez cukru! Zachęcam do wypróbowania przepisu na podudzia kurczaka w stylu chińskim!

Wskazówki jak przyrządzić najlepsze pałki kurczaka

Moim zdaniem najlepsze są podudzia z kurczaka, ale możesz również w ten sposób przyrządzić skrzydełka. 

Do przygotowania lepkiego sosu idealnie nadaje się cola, ale również pepsi lub jakikolwiek inny napój o podobnym smaku. Co zaskakujące również napój bez cukru. Chodzi tu o smak karmelu, jaki zawiera napój.

Dla moich dzieci posypuję pałki posiekanym szczypiorem cebuli dymki. Dla dorosłych prażonym sezamem i drobno pokrojonym chili. Idealnie pasuje do nich ryż lub ziemniaki oraz brokuły ugotowane na półtwardo lub sałatka coleslaw. 

SKŁADNIKI

  • 10-12 pałek kurczaka, podudzi ze skórą
  • 100 ml (1/2 szklanki) sosu sojowego
  • 250 ml (1 szklanka) coli lub napoju tego rodzaju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • oraz posiekany szczypior, papryczka chili lub inne dodatki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej na dużej patelni.
  • Dodaj kawałki kurczaka i smaż 5 minut, obracając co minutę lub dwie, aby uzyskać równomierne zarumienienie.
  • Na patelnię dodaj sos sojowy i colę, zagotuj.
  • Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Sos powinien zgęstnieć, ale jeśli nie, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 1-3 minuty.
  • Przełóż na talerz i polej sosem.
  • Udekoruj szczypiorem lub chili. Smacznego!
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej