Pieczone nóżki kurczaka: tylko 4 składniki [KETO, BEZ GLUTENU, LOW CARB]

Pieczone nóżki kurczaka: tylko 4 składniki [KETO, BEZ GLUTENU, LOW CARB]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste nóżki kurczaka pieczone w piekarniku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Potrzebujesz łatwego i taniego sposobu na uszczęśliwienie swojej rodziny? Te pieczone nóżki z kurczaka są łatwe do wykonania i za każdym razem wychodzą delikatne i soczyste. Dzieci szaleją na punkcie tych pysznych pieczonych nóżek. Jeśli szukacie przyjaznej dla diety keto, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej opcji na obiad, to właśnie dobrze trafiliście! Polecam gorąco!

Składniki

  • 6 nóg kurczaka

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do 190°C.

  • Nogi kurczaka natrzeć olejem.

  • Oprószyć solą i pieprzem.

  • Nóżki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podścielenie pergaminu nie jest konieczne, ale ułatwi czyszczenie blachy po pieczeniu.  

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190°C w trybie grzania góra-dół. 

  • Podawać z pieczonymi brokułami i zielonymi sałatami.

  • Zobacz poniżej: Jak upiec kotlety z udek kurczaka - przepis ze zdjęciami krok po kroku

Dlaczego nóżki kurczaka są tak pyszne?

Mięso z nóżek kurczaka jest nieco ciemniejsze od filetu z piersi. Po upieczeniu jest niezwykle soczyste i po prostu pyszne. Mięso jest mniej zwięzłe i nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Pokryte skórką podczas ogrzewania cały czas zwilżane jest tłuszczem wytapianym z tkanki podskórnej. 

Pewnie dlatego pieczone nóżki kurczaka są uwielbiane przez wszystkich. 

Wartość odżywcza kurczaków

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe i lekko strawne białko. Białko, które jest budulcem naszego ciała i którego potrzebujemy w tej lub innej postaci.

Warto podkreślić, że mięso ma niską wartość energetyczną. I jest polecane w diecie niskotłuszczowej.. Tłuszcz praktycznie znajduje się jedynie pod skórą oraz wewnątrz jamy brzucha. Dlatego łatwo go usunąć, jeśli ktoś musi ograniczyć spożycie tłuszczy. Wyjątek stanowią specjalnie hodowane kastraty kury, takie jak kapłon (kastrowany kogut) oraz pularda (kastrowana kura). Mięso tych okaleczonych i specjalnie tuczonych kur przerośnięte jest tkanką tłuszczową. 

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka zawiera mniej kolagenu, który zapewnia tkance mięśniowej większą twardość. Dlatego też kurczaka można ugotować szybciej niż inne gatunki mięsa. Jeśli jednak potrzebujesz kolagenu, aby powstrzymać wiotczenie skóry, poprawić stan włosów i paznokci lub przechodzisz rekonwalescencję po urazie ciała, to kolagen znajdziesz w kurzych łapkach. Warto przygotować na nich odżywczą galaretkę z mięsem z udek. 

Polecam przepis: Kurczak pieczony. Ile piec kurczaka?

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).