Karkówka nadziewana pomidorami i serem: przepis na pieczoną wieprzowinę

2019-06-07 8:49

Karkówka nadziewana pomidorami i serem to bardzo łatwy przepis na pieczoną wieprzowinę. Jedyne czego potrzebujcie to spory kawałek schabu karkowego i dobre chęci. Jeśli proponowana porcja mięsa jest za duża, to pamiętajcie, że możecie po wystudzeniu mięso zamrozić i odgrzać kiedy będzie wam potrzebne.  

Karkówka nadziewana pomidorami i serem
Autor: Shutterstock Pyszna pieczeń z ponacinanej i nadziewanej karkówki będzie smakowała wszystkim 

Karkówka nadziewana pomidorami i żółtym serem nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrzebujcie ładnego kawałka schabu karkowego i ostrego noża, żeby zrobić tę wyśmienitą pieczeń.

Składniki:

1,3-1,5 kg wieprzowego schabu karkowego, więcej tutaj: Wieprzowina: jakie ma właściwości?

2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka czosnku mielonego

2 pomidory

2 cebule

około 12 plasterków żółtego sera dobrej jakości

sól i pieprz

Mięso ponacinać ostrym noże, ale nie przeciąć do końca, na 12 półplastrów. 

Mięso natrzeć mieszaniną tymianku, sproszkowanej papryki i czosnku. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Pomidory pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić na talarki. 

Mięso wyjąć z lodówki, posypać solą i pieprzem, w każde nacięcie włożyć po plasterku pomidora, cebuli i sera. 

Karkówkę ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia. Mięsa nie trzeba natłuszczać, bo jest wystarczająco tłuste.

Mięso okryć folią do pieczenia, błyszczącą stroną do środka.  Tutaj przeczytasz: Jak używać folii aluminiowej? 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 1,5 godziny. Na kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć folię i dopiec, aby mięso się lekko przyrumieniło. 

Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska