Wieprzowina: jakie ma właściwości?
Wokół spożywania mięsa wieprzowego narosło sporo kontrowersji. Czy zatem wieprzowina powinna znaleźć się w zrównoważonej diecie?
Spis treści
Wieprzowina w różnych regionach świata
Wieprzowina, mięso pochodzące od świni, jest bardzo popularne np. w Polsce i w Chinach, za to całkowicie zakazane w kulturze żydowskiej i muzułmańskiej.
Właściwości zdrowotne
Wieprzowina, wbrew powszechnej opinii, odznacza się taką samą wartością kaloryczną i odżywczą, jak inne gatunki mięs, w tym wołowe czy nawet drobiowe. Mięso wieprzowe jest cennym źródłem białka – niezbędnego budulca (jego niedobór może powodować między innymi niedokrwistość, powoduje męczenie się, utrudnia koncentrację) oraz B1 (wieprzowina ma jej najwięcej, porównując z innymi gatunkami mięs), która ma znaczny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapotrzebowanie na witaminę B1 dodatkowo wzrasta, jeśli pijemy dużo alkoholu i palimy papierosy. Mięso wieprzowe zawiera również spore ilości witaminy PP, a podroby wieprzowe (wątroba, nerki) – witaminy A, D i K.
Dieta - zróżnicowane rodzaje mięsa
Mięso powinno znaleźć się w zróżnicowanym jadłospisie. Więcej - najlepiej, by były to różne rodzaje mięsa, w tym oczywiście wieprzowe.