Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]
Jak naciąć i upiec schab nadziewany śliwką lub owocami suszonymi? Wskazówki i przepisy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczysty schab nadziewany śliwkami suszonymi
Schab nadziewany śliwką to staropolski przepis, który od wieków cieszy nie nieustannym powodzeniem. Owoce ukryte we wnętrzu pieczeni nadają jej smak i pięknie się prezentują. Jak naciąć i upiec schab nadziewany śliwką lub owocami suszonymi? Oto pomocne wskazówki i przepisy.

Jak wybrać schab?
Tradycyjne danie, jakim jest pieczony schab nadziewany śliwką suszoną, wymaga użycia wieprzowego schabu środkowego. Schab środkowy to prosty mięsień w kształcie walca o przekroju okrągłym lub elipsoidalnym. Idealnie nadaje się do wykonania nacięcia.
Zobacz: Schab wieprzowy: zastosowanie, własności, wartości odżywcze, ile ma żelaza?

Jakie owoce wybrać do nadzienia?
Zazwyczaj do nadziania schabu pieczonego używa się suszonej śliwki. Owoce muszą być pozbawione pestek. Najlepiej wybrać miękkie owoce suszonej śliwki kalifornijskiej. Śliwki wędzone, np. polska suska sechlońska, wymagają wstępnego namoczenia we wrzątku. Można również schab nadziewać suszonymi morelami, figami lub rodzynkami. Każdy z tych owoców ze swoją słodko-kwaśną nutą nada mięsu idealny smak i aromat. Owoce warto wymieszać z masłem, aby wraz z tłuszczem smak przeniknął w głąb mięsa.
Zobacz: Schab ze śliwką - przepis à la Magda Gessler oraz Schab z morelami

Jak przyprawić schab?
Schab nadziewany śliwką przyprawiamy majerankiem, pieprzem oraz ząbkiem czosnku roztartym z solą. Można również użyć tymianku. Polecamy artykuł Przyprawy: jak ich właściwie używać?

Jak wykonać nacięcie w schabie?
Nacięcie w schabie wykonujemy ostrym, wąskim nożem po środku przekroju schabu. Tak jak na zdjęciu powyżej. Wystarczy teraz wbić nóż, wykonując niewielkie poziome nacięcie, tak aby go przebić na wylot. W to nacięcie wkładamy suszone owoce lub inne nadzienie.
Polecamy również: Schab faszerowany owocami oraz Schab faszerowany kurkami świeżymi lub mrożonymi

Jak długo piec schab nadziewany?
Schab nadziewany śliwką wstępnie należy obsmażyć na gorącym tłuszczu. Schab pieczemy w 180°C przez 90 minut lub w 160°C przez 2 godziny. Osobiście wolę powolne pieczenie. Schab wolno pieczony jest bardziej soczysty i ma więcej smaku. Po upieczeniu schab pozostawiamy na 10 minut w brytfannie, aby wchłonął soki. Dopiero po tym czasie kroimy go na porcje.