Pasztet mięsny na piwie - patent na rewelacyjny pasztet, mięciutki i aromatyczny

Pasztet mięsny na piwie - patent na rewelacyjny pasztet, mięciutki i aromatyczny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pasztet mięsny na piwie jest miękki i aromatyczny, idealny na święta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mięso na pasztet uduszone w piwie nabiera niezwykłej soczystości i kruchości. Dzięki temu przygotowana z niego wędlina jest delikatna i puszysta, a jednocześnie nie jest sucha. Ten pasztet rozpływa się w ustach i ma szansę stać się gwiazdą świątecznego stołu.  

Składniki

  • 200 g pręgi wołowej

  • 200 g wieprzowiny 

  • 200 g wątróbki cielęcej

  • 150 g podgardla

  • 3 jajka

  • 1 spora cebula

  • 5 suszonych podgrzybków

  • 2 czerstwe bułki

  • 1 butelka piwa

  • majeranek

  • kminek

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obrać i pokroić na mniejsze części, grzyby namoczyć, bułki namoczyć.

  • Mięso i podroby umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka razem z cebulą i grzybami.

  • Całość zalać piwem, zagotować i zostawić na małym ogniu, aż piwo całkiem odparuje.

  • Ugotowane składniki zmielić trzy razy, dodać odciśniętą bułkę.

  • Masę przyprawić do smaku, dodać do niej jajka i dokładnie wyrobić.

  • Keksówkę lub naczynie żaroodporne wysmarować smalcem i wyłożyć do niej masę.

  • Wstawić do większej blaszki. Wlać wody do połowy wysokości keksówki.

  • Piec 90 minut w 200 st. C., od czasu do czasu dolewając wody.

Jakie dodatki podać do pasztetu?

Ten pasztet jest tak smaczny, że najlepiej smakuje sam lub z kromką świeżego, białego chleba. Można go jednak podać z różnymi dodatkami, najlepiej takimi, jakie lubią wszyscy domownicy. Znakomicie pasują do niego domowe pikle: marynowane grzybki, konserwowa papryka i kiszone ogórki.

Sosy do pasztetu

Pasztet domowy świetnie smakuje również z sosami - można więc podać tradycyjną świąteczną żurawinę do mięs lub nieco bardziej oryginalnie - chutney śliwkowy. Sosy owocowe bardzo dobrze podkreślają smak pasztetu. Jeśli wolisz coś ostrzejszego - podaj ćwikłę z chrzanem lub sos chrzanowy. U nas dzieciaki polewają go obficie keczupem - może to lekka profanacja, ale skoro tak im najbardziej smakuje, to czemu nie. Dorosła cześć domowników zdecydowanie wybiera do tego pasztetu domowy chrzan.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.