Odżywcza pasta z cukinii: cummus (hummus) z cukinii do warzyw i pieczywa
Odżywcza pasta z cukinii to świetny dip do warzyw pokrojonych w słupki lub jako smarowidło do pieczywa. Nasz przepis na cummus (hummus) z cukinii to pyszny i zdrowy dodatek. Zrównoważony smak w stylu kuchni bliskowschodniej tej niskokalorycznej pasty przypadnie wam do gustu. Zachęcamy do wypróbowania tego pysznego cummusu z cukinii!
Sezam dla zdrowia
Tahini do bliskowschodnia pasta ze zmielonych na gładko ziaren sezamu. Ma przyjemny, kojący zapach, orzechowy smak i jest bogata w wartości odżywcze.
Pasta sezamowa (masło sezamowe) to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy – niezbędne dla prawidłowej pracy naszego układu nerwowego. Tahini zawiera ponadto białko, węglowodany i błonnik pokarmowy. Tahini jest dobrym źródłem aminokwasów niezbędnych, szczególnie metioniny, fenyloalaniny i tryptofanu.
Pasta sezamowa jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, głównie tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego.
Zawiera też ważne składniki mineralne – żelazo, mangan, cynk, wapń i magnez. Dostarcza substancji o właściwościach przeciwutleniających i obniżających przewlekły stan zapalny w organizmie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 średnie cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki tahini, pasty sezamowej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/4 szklanki świeżych liści kolendry, plus trochę do dekoracji
- sól i czarny pieprz
- oliwa z oliwek, w razie potrzeby w celu rozcieńczenia pasty i trochę do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić wzdłuż na plastry. Posypać solą i pieprzem, spryskać oliwą.
- Cukinię grillować lub upiec.
- Do kielicha miksera lub do misy malaksera dodać upieczoną, odparowaną cukinię, pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę tahini, liście kolendry, mielony kminek i pieprz oraz 1/2 łyżeczki soli.
- Zmiksować na gładką pastę.
- Podawać do warzyw pokrojonych w słupki lub jako smarowidło do pieczywa.