Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna

Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pascha z własnoręcznie przygotowanego twarożku ma inny, delikatniejszy smak i aksamitną konsystencję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Klasyczna pascha to deser, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Tradycyjnie przyrządzana była nie z kupnego twarogu z kwaśnego mleka, ale serka uzyskanego dzięki podgrzaniu mleka ze śmietaną. Taka pascha ma delikatną aksamitną konsystencję i niebiański smak!

Polecamy też: Wielkanocna pascha z bakaliami, Wielkanocna pascha czekoladowa, Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler,

Składniki

  • 2 litry mleka - może być świeże, pasteryzowane, ale nie UHT

  • 1 laska wanilii

  • 500 ml kwaśnej śmietany - co najmniej 18%, ale im wyższy procent tłuszczu tym pascha smaczniejsza

  • 6 jajek

  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • bakalie: rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, ew. wiśnie kandyzowane, orzechy, migdały.

  • 2 duże płaty jałowej gazy

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii.  Wanilię wyłowić, ziarenka można delikatnie wydłubać końcem noża i pozostawić w mleku.

  • Do gotującego się mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować mieszając, aż mleko w garnku się zetnie na ser i oddzieli się serwatka.

  • Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Starannie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku lekko przyciśnięty np. talerzykiem, na którym stoi słoik z wodą.

  • Masło zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ser i ucierać, aż powstanie jednolity krem. Można to zrobić mikserem.

  • Jeśli masa serowa wydaje się zbyt sucha dodać do niej 2 - 3 łyżki śmietany kremówki. Do masy dodać bakalie, wymieszać.

  • Wyłożoną gazą miskę napełnić gotowym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

Ocena: 3,8