Pączki z ricottą: przepis na pączki z serka ricotta na tłusty czwartek [WIDEO]

Pączki z ricottą: przepis na pączki z serka ricotta na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Baci di ricotta mają oryginalny smak i są stosunkowo łatwe w przygotowaniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Baci di ricotta to małe pączki, które, jak każde pączki, należy smażyć na głębokim tłuszczu. Są zatem kaloryczne, nawet jeśli po smażeniu osączy się pączki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Mają jednak wielką niezaprzeczalną zaletę, są po prostu pyszne. Czysta rozkosz dla podniebienia. Jak przygotować pączki z ricottą? Oto sprawdzony przepis na pączki, którego autorką jest Nigella Lawson.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser ricotta połączyć z jajkami. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać na gładką masę.

  • Na patelni lub w garnku rozgrzać olej.

  • Nakładać porcje ciasta, najlepiej przy pomocy 2 łyżeczek (na jedną nabieramy masę, drugą zdejmujemy) na olej i smażyć po 5-6 sztuk na złoty kolor.

  • Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

  • Zrobić lukier. Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody.

  • Wymieszaj sok z cytryny z wodą. Stopniowo dodaj cukier puder - mieszaj cały czas. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.

Ocena: 3,8