Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
Pączki z ricottą: przepis na pączki z serka ricotta na tłusty czwartek [WIDEO]
![Pączki z ricottą: przepis na pączki z serka ricotta na tłusty czwartek [WIDEO]](https://cdn28.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/2749/baci-di-ricotta-przepis-na-paczki-z-serka-ricott.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Baci di ricotta mają oryginalny smak i są stosunkowo łatwe w przygotowaniu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Baci di ricotta to małe pączki, które, jak każde pączki, należy smażyć na głębokim tłuszczu. Są zatem kaloryczne, nawet jeśli po smażeniu osączy się pączki z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Mają jednak wielką niezaprzeczalną zaletę, są po prostu pyszne. Czysta rozkosz dla podniebienia. Jak przygotować pączki z ricottą? Oto sprawdzony przepis na pączki, którego autorką jest Nigella Lawson.
Składniki
250 g serka ricotta
2 jajka
100 g mąki
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania lub lukier do posmarowania
Przygotowanie krok po kroku:
Ser ricotta połączyć z jajkami. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na patelni lub w garnku rozgrzać olej.
Nakładać porcje ciasta, najlepiej przy pomocy 2 łyżeczek (na jedną nabieramy masę, drugą zdejmujemy) na olej i smażyć po 5-6 sztuk na złoty kolor.
Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zrobić lukier. Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody.
Wymieszaj sok z cytryny z wodą. Stopniowo dodaj cukier puder - mieszaj cały czas. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
Przeczytaj także kilka rad na temat pączków:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy pączki z różnych zakątków świata:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone
Indyjskie pączki gulab jamun- jak je przygotować?