Naleśniki orkiszowe bez glutenu
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Naleśniki orkiszowe bez glutenu można podawać na różne sposoby, zwinięte w rożek, w sakiewkę, w słupek lub w kopertę. Znakomicie smakują o każdej porze dnia – od śniadania po kolację.
SKŁADNIKI
- szklanka mąki orkiszowej typ 550 lub 750
- łyżeczka świeżych listków tymianku
- szklanka z okładem śmietany kokosowej
- łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea albo cynamon/kardamon
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę kokosową zblendować.
- Do miski wsypać mąkę, dodać świeże listki tymianku, śmietanę, rozpuszczony olej kokosowy, przyprawę masala tea (cynamon/kardamon), sól.
- Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej niewielką rózgą.
- Rozgrzać patelnię, wylać średnią łyżką trochę ciasta i rozprowadzić po patelni.
- Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
- Podawać na ciepło z ulubionym dżemem lub owocami.
- Przepis pochodzi z książki "Domowy bar mleczny".