Klops drobiowy nadziewany pieczarkami: wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad

Klops drobiowy nadziewany pieczarkami: wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty klops drobiowy faszerowany pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klops drobiowy nadziewany pieczarkami to wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. A smak jest nieziemski. Taką pieczeń można podać na obiad, jako danie główne, lub po wystudzeniu, jako przystawkę. Polecam!

Składniki

  • Na masę mięsną:

  • 600 g mięsa mielonego z filetu drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)

  • 200 g pieczarek, starty na tarce

  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

  • 1 łyżka oleju

  • 4 łyżki bułki tartej 

  • 1 surowe jajko rozmiar L

  • sól i pieprz do smaku

  • Na nadzienie pieczarkowe:

  • 200 g pieczarek

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz do smaku

  • papier do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w malakserze.

  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli.

  • Do surowego mielonego mięsa drobiowego dodaj przesmażone pieczarki z cebulą, bułkę tartą, rozmącone jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  • Pora na nadzienie. Pieczarki posiekaj grubo. Rozgrzej na patelni masło, dodaj pieczarki i smaż 2-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. 

  • Na patelnię dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.

  • Rozłóż arkusz papieru do pieczenia, na nim z masy uformuj prostokątny placek, rozłóż na nim nadzienie pieczarkowe z cebulą

  • Unosząc brzeg papieru do pieczenia, zwiń mięsny placek w rulon. Zawiń go ciasto w arkusz papieru. 

  • Rulon przełóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut.

  • Wyjmij z piekarnika, pozostaw w papierze 15 minut, następnie rozwiń i pokrój na plastry.

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).