Genialne mielone z kurzych serduszek i udka kurczaka: oszczędny przepis na soczyste kotlety

Genialne mielone z kurzych serduszek i udka kurczaka: oszczędny przepis na soczyste kotlety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste mielone drobiowe w sosie śmietanowym, które smakują obłędnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Genialne mielone z kurzych serduszek i filetu z udek kurczaka zachwycają smakiem. Jeśli nie wyrzuciliście starej maszynki do mielenia mięsa to wygraliście. Zarówno mięso serduszek, jak i z udek, jest ciemniejsze i dlatego kotlety smakują przygotowane z mięsa czerwonego. Mielonych z serduszek i udek nie trzeba gryźć, one po prostu rozpływają się w ustach. 

Składniki

  • 600 g kurzych serduszek

  • 400 g filetu z udek kurczaka, bez skóry i kości

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

  • Na sos:

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 1 szklanka wody

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z udek kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Filet, serduszka oraz cebulę  przepuścić przez maszynkę do mięsa.

  • Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.  Wymieszać na jednolitą masę. 

  • Z masy mięsnej formować owalne kotlety.

  • Kotlety na rozgrzanym oleju zrumienić z obu stron. 

  • Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

  • Śmietanę wymieszać z wodą, koncentratem pomidorowym i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem.

  • Kotlety zalać mieszaniną śmietany. 

  • Naczynie przykryć pokrywką lub okryć szczelnie folią aluminiową.

  • Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).