Fantastyczna rolada z mięsa mielonego: bez jajek, soli, bułki tartej i doskonale się trzyma!

Fantastyczna rolada z mięsa mielonego: bez jajek, soli, bułki tartej i doskonale się trzyma!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i soczysta rolada z mięsa mielonego 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego podana na obiad zawsze budzi zachwyt. Ten rodzaj soczystej pieczeni rozpływającej się w ustach łatwo przygotować. Jak to zrobić bez dodatku jajek, soli i tartej bułki? Wystarczy pewien sprytny trik i rolada trzyma się doskonale! 

Składniki

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego

  • 100 ml mleka

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 2 łyżki musztardy

  • 100 g startego żółtego sera

  • 150 g świeżych liści młodego szpinaku

  • 150 g śmietany 18%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby nie używać jajka i bułki tartej do przygotowania tej pysznej rolady, należy wykorzystać masarski sposób na mięso. Mięso mielone koaguluje w naturalny sposób, tylko trzeba dać mu czas. Dlatego:

  • Mieszaninę mięsa należy przygotować dzień wcześniej. Wystarczy wymieszać mielone mięso z niewielką ilością mleka (około 100 ml), prowansalskimi przyprawami, pieprzem i czosnkiem. Wymieszać, a nawet wyrobić. Następnie okryć folią i  marynować na zimno w lodówce.

  • Następnego dnia dzielimy mięso na dwie części. Z każdej części uformować na blacie prostokątny placek, o grubości około 2 cm.

  • Każdy prostokąt posmarować musztardą, posypać tartym serem i rozłożyć liście szpinaku. 

  • Każdy prostokąt zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku. 

  • Rolady sturlać z blatu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  • Wierzch obu rolad posmarować kwaśną śmietaną.

  • Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut w 200°C.

  • Przed podaniem pokroić po skosie. 

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).