Przepis na mazurek czekoladowy z wiśniami

Mazurek czekoladowy z wiśniami
Autor: Shutterstock
średni
40 min
4

Dieta wegetariańska

Wypróbuj nasz przepis na wielkanocny mazurek czekoladowy z wiśniami. To słodkie ciasto rozpływa się w ustach! Twoja rodzina i goście będą pod wrażeniem!

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • kardamon
  • pół tabliczki białej czekolady
  • wiśnie w syropie
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj kakao, cukier, pokrojone w kostkę masło (150g) oraz jajko. Zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Na blacie rozłóż papier do pieczenia i pomiędzy złożony na pół arkusz włóż schłodzone ciasto. Rozwałkuj ciasto na wielkość zbliżoną do formy, w której ciasto będzie się piekło. Rozwałkowane ciasto włóż z powrotem do lodówki na kolejne 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełóż do formy, spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  • W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj kardamon, masło (30 g) i połamaną na kosteczki białą czekoladę. Podgrzej, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wylej masę do upieczony spód. Odstaw ciasto na 1 1/2 godziny w chłodne miejsce, żeby masa stężała.
  • Na ciasto wyłóż wiśnie i zrób kleksy z roztopionej mlecznej czekolady. Zostaw ciasto w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Mazurek wiśniowo-pistacjowy - nowy, nieznany przepis na niesamowicie pyszny mazurek!

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej