Przepis na mazurek czekoladowy z wiśniami

Przepis na mazurek czekoladowy z wiśniami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wypróbuj nasz przepis na wielkanocny mazurek czekoladowy z wiśniami. To słodkie ciasto rozpływa się w ustach! Twoja rodzina i goście będą pod wrażeniem!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

  • kostka masła lub margaryny

  • 4 łyżki kakao

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka śmietany 30%

  • kardamon

  • pół tabliczki białej czekolady

  • wiśnie w syropie

  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj kakao, cukier, pokrojone w kostkę masło (150g) oraz jajko. Zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • Na blacie rozłóż papier do pieczenia i pomiędzy złożony na pół arkusz włóż schłodzone ciasto. Rozwałkuj ciasto na wielkość zbliżoną do formy, w której ciasto będzie się piekło. Rozwałkowane ciasto włóż z powrotem do lodówki na kolejne 30 minut.

  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełóż do formy, spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 40 minut.

  • W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj kardamon, masło (30g) i połamaną na kosteczki białą czekoladę. Podgrzej aż składniki połączą się w jednolitą masę. Wylej masę do upieczony spód. Odstaw ciasto na 1 1/2 godziny w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

  • Na ciasto wyłóż wiśnie i zrób kleksy z roztopionej mlecznej czekolady. Zostaw ciasto w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.

Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.