Mazurek na makowym spodzie - ciekawy przepis na wielkanocny mazurek

Mazurek na makowym spodzie - ciekawy przepis na wielkanocny mazurek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek makowy ma ciekawy smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jest takie ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. To oczywiście mazurek. Dziś podajemy nieco alternatywną wersję, w której spód ciasta przygotowany jest z dodatkiem maku.

Składniki

  • 25 dag maku

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 6 jaj

  • 1 łyżka miodu naturalnego

  • 3 łyżki bułki tartej

  • cytryna

  • olejek migdałowy

  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce)

  • tłuszcz

  • bułka tarta do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak sparzyć, odcedzić i trzykrotnie zmielić. Wymieszać z płynnym miodem i olejkiem.

  • Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas mieszając, dodawać zmielony mak, bułkę tartą i bakalie.

  • Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość lekko wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką.

  • Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.

  • Upieczone ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić bakaliami.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.