Ciasto z bananem i ananasem idealne na upały. Przepis na pyszny deser bez pieczenia

ciasto z bananem i ananasem
Autor: Shutterstock Ciasto z bananem i ananasem to obłędne połączenie egzotycznych owoców i aksamitnego kremu.
łatwy
30 min
10

Dieta wegetariańska

Ciasto z bananem i ananasem to propozycja na pyszny letni deser. To rewelacyjne połączenie żółtych owoców egzotycznych i aksamitnego kremu ze śmietanki i serka mascarpone. Dodatkową zaletą tego ciasto jest to, że nie wymaga pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić rozpływające się w ustach ciasto z bananem i ananasem.

Jak zrobić ciasto z bananem i ananasem?

Przepis na to pyszne ciasto z dodatkiem bananów i ananasów jest banalnie prosty. Herbatniki, którymi wykłada się dno formy, smaruje się kajmakiem. Warto go wcześniej podgrzać, aby łatwiej można go było rozprowadzić po ciasteczkach. Następnie układa się warstwę z pokrojonych w plasterki bananów. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Składniki do kremu powinny być mocno schłodzone. Śmietankę należy zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, a pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przekłada się na banany i posypuje bardzo drobno posiekanym ananasem. Wcześniej należy je dokładnie odsączyć z syropu i pokroić w bardzo małą kostkę. Aby pozbyć się nadmiaru syropu, posiekanego ananasa można krótko przesmażyć na patelni bez tłuszczu.

Przepis na ciasto z bananem i ananasem

  • Przepis na to pyszne ciasto jest dość łatwy. Postępując według niego krok po kroku uda się zawsze i każdy będzie oczarowany jego smakiem.
  • Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Gotowy deser trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Powinien spędzić tam 3 godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić przez cały rok.
  • Spód robi się z herbatników. Można wykorzystać ciasteczka owsiane, pełnoziarniste lub z czekoladą.

Kiedy podawać ciasto z bananem i ananasem?

To uniwersalne ciasto bez pieczenia to pomysł na orzeźwiający deser w czasie upalnego lata. Nie jest zbyt słodkie, więc sprawdzi się podczas gorącego popołudnia. Najlepiej smakuje schłodzone. Ciasto z bananem i ananasem można serwować na różne okazje. Imieniny, urodziny czy rodzinne uroczystości to tylko kilka przykładów. Sprawdzi się na kinder party i domowej imprezie.

SKŁADNIKI

  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 200 g herbatników
  • 100 g kajmaku
  • 3 banany
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasy bardzo dokładnie osączyć z syropu. Plastry bardzo drobno posiekać.
  • Formę ze zdejmowanym rantem wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować podgrzanym wcześniej kajmakiem i ułożyć warstwę z pokrojonych w plasterki bananów.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny. Krem wyłożyć na banany.
  • Wierzch posypać posiekanymi ananasami.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i podawać na deser.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej