Ciasto z bananem i ananasem idealne na upały. Przepis na pyszny deser bez pieczenia
Dieta wegetariańska
Ciasto z bananem i ananasem to propozycja na pyszny letni deser. To rewelacyjne połączenie żółtych owoców egzotycznych i aksamitnego kremu ze śmietanki i serka mascarpone. Dodatkową zaletą tego ciasto jest to, że nie wymaga pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić rozpływające się w ustach ciasto z bananem i ananasem.
Jak zrobić ciasto z bananem i ananasem?
Przepis na to pyszne ciasto z dodatkiem bananów i ananasów jest banalnie prosty. Herbatniki, którymi wykłada się dno formy, smaruje się kajmakiem. Warto go wcześniej podgrzać, aby łatwiej można go było rozprowadzić po ciasteczkach. Następnie układa się warstwę z pokrojonych w plasterki bananów. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Składniki do kremu powinny być mocno schłodzone. Śmietankę należy zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, a pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przekłada się na banany i posypuje bardzo drobno posiekanym ananasem. Wcześniej należy je dokładnie odsączyć z syropu i pokroić w bardzo małą kostkę. Aby pozbyć się nadmiaru syropu, posiekanego ananasa można krótko przesmażyć na patelni bez tłuszczu.
Przepis na ciasto z bananem i ananasem
- Przepis na to pyszne ciasto jest dość łatwy. Postępując według niego krok po kroku uda się zawsze i każdy będzie oczarowany jego smakiem.
- Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Gotowy deser trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Powinien spędzić tam 3 godziny.
- Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić przez cały rok.
- Spód robi się z herbatników. Można wykorzystać ciasteczka owsiane, pełnoziarniste lub z czekoladą.
Kiedy podawać ciasto z bananem i ananasem?
To uniwersalne ciasto bez pieczenia to pomysł na orzeźwiający deser w czasie upalnego lata. Nie jest zbyt słodkie, więc sprawdzi się podczas gorącego popołudnia. Najlepiej smakuje schłodzone. Ciasto z bananem i ananasem można serwować na różne okazje. Imieniny, urodziny czy rodzinne uroczystości to tylko kilka przykładów. Sprawdzi się na kinder party i domowej imprezie.
SKŁADNIKI
- 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 200 g herbatników
- 100 g kajmaku
- 3 banany
- 1 puszka ananasa w syropie
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ananasy bardzo dokładnie osączyć z syropu. Plastry bardzo drobno posiekać.
- Formę ze zdejmowanym rantem wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować podgrzanym wcześniej kajmakiem i ułożyć warstwę z pokrojonych w plasterki bananów.
- Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny. Krem wyłożyć na banany.
- Wierzch posypać posiekanymi ananasami.
- Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem pokroić na porcje i podawać na deser.