Letnie ciasto z bananem i ananasem to hit. Genialny przepis na pyszny deser bez pieczenia

ciasto z bananem i ananasem
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ciasto z bananem i ananasem to obłędne połączenie egzotycznych owoców i aksamitnego kremu.
łatwy
30 min
10

Dieta wegetariańska

Ciasto z bananem i ananasem to propozycja na pyszny letni deser. To rewelacyjne połączenie żółtych owoców egzotycznych i aksamitnego kremu ze śmietanki i włoskiego serka mascarpone. Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić rozpływające się w ustach ciasto z bananem i ananasem.

Jak zrobić ciasto z bananem i ananasem?

Przepis na to pyszne ciasto z dodatkiem bananów i ananasów jest banalnie prosty. Warto go zapisać, ponieważ idealnie sprawdzi się w gorące letnie dni, kiedy nikt nie ma ochoty na stanie przy rozgrzanym piekarniku.

Herbatniki, którymi wykłada się dno formy, smaruje się kajmakiem. Warto go wcześniej podgrzać, aby łatwiej można go było rozprowadzić po ciasteczkach. Następnie układa się warstwę z pokrojonych w plasterki bananów. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. Składniki do kremu powinny być mocno schłodzone. Śmietankę należy zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem, a pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przekłada się na banany i posypuje bardzo drobno posiekanym ananasem. Wcześniej należy je dokładnie odsączyć z syropu i pokroić w bardzo małą kostkę. Aby pozbyć się nadmiaru syropu, posiekanego ananasa można krótko przesmażyć na patelni bez tłuszczu.

Przepis na ciasto z bananem i ananasem

  • Przepis na to pyszne ciasto jest dość łatwy. Postępując według niego krok po kroku uda się zawsze i każdy będzie oczarowany jego smakiem.
  • Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu. Gotowy deser trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Powinien spędzić tam 3 godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić przez cały rok.
  • Spód robi się z herbatników. Można wykorzystać ciasteczka owsiane, pełnoziarniste lub z czekoladą.

Kiedy podawać ciasto z bananem i ananasem?

To uniwersalne ciasto bez pieczenia to pomysł na orzeźwiający deser w czasie upalnego lata. Nie jest zbyt słodkie, więc sprawdzi się podczas gorącego popołudnia. Najlepiej smakuje schłodzone. Ciasto z bananem i ananasem można serwować na różne okazje. Imieniny, urodziny czy rodzinne uroczystości to tylko kilka przykładów. Sprawdzi się na kinder party i podczas domowej imprezy.

SKŁADNIKI

  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 200 g herbatników
  • 100 g kajmaku
  • 3 banany
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasy bardzo dokładnie osączyć z syropu. Plastry bardzo drobno posiekać.
  • Formę ze zdejmowanym rantem wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, posmarować podgrzanym wcześniej kajmakiem i ułożyć warstwę z pokrojonych w plasterki bananów.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Pod koniec ubijania wlać sok z cytryny. Krem wyłożyć na banany.
  • Wierzch posypać posiekanymi ananasami.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i podawać na deser.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej