Jak zrobić ciasteczka owsiane? Podajemy dobry przepis

2021-03-29
jak_zrobic_ciasteczka_owsiane_podajemy.jpg
Autor: photos.com Domowe ciasteczka owsiane są zdrowsze i tańsze od tych sklepowych
łatwy
25 min
4

Uwielbiasz słodycze, chociaż wiesz, że nie służą Twojej linii? Proponujemy ciasteczka owsiane bez dodatku białego cukru - słodzone miodem i rodzynkami. Jak je zrobić? Poznaj szybki przepis.

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki masła
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka rozdrobnionych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane delikatnie upraż na patelni (uważając, by za bardzo się nie zrumieniły).
  • Roztopione i wystudzone masło połącz z płynnym miodem oraz wodą, aż do uzyskania konsystencji kremu.
  • Dodaj uprażone płatki owsiane, przesianą przez sito mąkę, sól, cynamon, rodzynki i orzechy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
  • Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Z ciasta uformuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na blasze. Ponieważ ciastka trochę urosną, zostaw między nimi dwa, trzy centymetry odstępu.
  • Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  • Upieczone, przestudzone ciasta możesz udekorować roztopioną czekoladą lub masą czekoladową.