Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek karmelowy to propozycja dla wielbicieli bardzo słodkich deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W Polsce najpopularniejsze ciasta na wielkanocnym stole to pascha, mazurek i torty. Ale tylko mazurki są oryginalne i wyjątkowe. Przygotowuje się je i je wyłacznie w Polsce. Podpowiadamy, jak przygotować najbardziej popularne wielkanocne ciasto z masą karmelową.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 150g masła

  • łyżka cukru pudru

  • odrobina proszku do pieczenia i soli

  • puszka mleka skondensowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki.

  • W tym czasie wstawić do wody puszkę z mlekiem, gotować na niewielkim ogniu ok. godziny.

  • Ciasto wyjąć po pół godzinie, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Upiec w nagrzanym do ok. 170ºC piekarniku, ok. pół godz.

  • Masę wylać na ciasto, wyrównać. Można udekorować bakaliami lub bezą lub przełożyć dwie warstwy ciasta kruchego masą karmelową.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5