Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek karmelowy to propozycja dla wielbicieli bardzo słodkich deserów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek to odświętne ciasto wielkanocne. Polska duma i specjalność. Mazurki inspirowane tureckimi słodyczami są tak piękne jak wschodnie dywany. I słodkie do granic wytrzymałości. I za to je kochamy! Podpowiadamy, jak przygotować najbardziej popularne wielkanocne ciasto z masą karmelową.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • 150g masła

  • łyżka cukru pudru

  • odrobina proszku do pieczenia i soli

  • puszka mleka skondensowanego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki.

  • W tym czasie wstawić do wody puszkę z mlekiem, gotować na niewielkim ogniu ok. godziny.

  • Ciasto wyjąć po pół godzinie, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC. 

  • Masę wylać na ciasto, wyrównać. Udekorować bakaliami. Dekoracja powinna naśladować wschodni kobierzec. 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.