Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc [GALERIA]

Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc [GALERIA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mazurek czekoladowo- malinowy to ciekawa kompozycja smaków

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mazurek czekoladowo-malinowy na Wielkanoc to tradycyjne ciasto z nowatorskim rozwiązaniem w postaci malinowego nadzienia. Na Wielkanoc wszyscy pieką mazurki. My przedstawiamy prosty przepis na mazurek czekoladowo-malinowy, który na pewno będzie smakował wszystkim domownikom i gościom.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek śliwkowy  Mazurek królewski

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 4 łyżki cukru

  • 4 łyżki wody

  • 2 żółtka

  • kostka masła

  • szczypta soli

  • gotowa polewa czekoladowa

  • gotowa polewa lukrowa o smaku malinowym

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połącz mąkę z cukrem i ze szczyptą soli. Dodaj miękkie masło, żółtka i wodę. Zagnieć ciasto.

  • Formę wyłóż gotowym ciastem. Piecz je w temp. 180ºC przez 20 minut.

  • Ostudzone ciasto pokryj polewą czekoladową. Gdy zastygnie, ozdób polewą malinową.

Ocena: 5