Przepyszne fileciki z piersi kurczaka zapiekane ze świeżymi pomidorami i serem
Kiedy przygotowuję fileciki z piersi kurczaka ze świeżymi pomidorami i żółtym serem, mam pewność, że nikt nie będzie grymasił przy obiedzie. Wszyscy w mojej rodzinie przepadają za taką formą podania kurczaka. Do filecików podaję pieczone ziemniaki, frytki lub ryż i sałatkę przygotowaną z roszponki z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, skropioną delikatnie sokiem z cytryny i niewielką ilością oliwy.
Jak smażyć fileciki drobiowe?
Mięso z piersi kurczaka jest bardzo łagodne, niemal neutralne w smaku, dzięki temu można łączyć je z bardzo wieloma produktami i zazwyczaj smaki "grają". Jednak ta delikatność to niekiedy wada, zwłaszcza dla tych, którzy lubią wyraziste mięsne smaki. Dobrym sposobem na "wyciągnięcie" maksimum smaku z mięsa jest przesmażenie go na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu i zrumienienie go tak mocno, że będzie niemal na granicy przypalenia.
Na jakim tłuszczu smażyć drób?
Pamiętajmy jednak, że jeśli chcemy mocniej podkręcić płomień, musimy użyć do smażenia odpowiedniego tłuszczu, czyli takiego, który ma wysoką temperaturę dymienia. Do takich tłuszczów, które można bardzo mocno rozgrzać należy smalec, ale mnie na przykład zupełnie nie pasuje jego smak do delikatnego drobiu. Masło odpada, bo bardzo szybko zaczyna się palić, oliwa tym bardziej. Ja najbardziej lubię prawie przypalać drób na oleju ryżowym - właściwie bezzapachowym i bezsmakowym, a jednocześnie charakteryzującym się wysoką temperaturą dymienia.
Polecam też:
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 mięsiste pomidory
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- pieprz i sól
- zioła prowansalskie
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi myję, oczyszczam z błon i dzielę na mniejsze kawałki. Dla dorosłych dzielę po prostu ją na płasko na pół, żeby wyszły dwa kotleciki wielkości piersi, ale cienkie. Dzieci wolą zazwyczaj mniejsze kotleciki, więc kroję dla nich drugą pierś na plastry grubości 1,5-2 cm.
- Kurczaka bardzo delikatnie rozbijam, solę, oprószam pieprzem i obsmażam na rozgrzanym oleju z obu stron - wystarczy po 2 minuty.
- Wierzchołki pomidorów kroję delikatnie na krzyż i przelewam warzywa wrzątkiem. Obieram, przepoławiam, usuwam gniazda nasienne, a miąższ kroję w kostkę.
- Pokrojone pomidory wrzucam na tłuszcz, na którym smażył się kurczak (jeśli niewiele zostało można dodać nieco masła - pomidory będą wtedy jeszcze bardziej aromatyczne) i chwilę podsmażam (2-4 minuty - nie powinny się rozpaść), pod koniec dodaję nieco ziół prowansalskich.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej fileciki. Na każdym z nich rozsmarowuję porcję przesmażonych pomidorów i przykrywam niezbyt grubą pierzynką z tartego sera.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę ok 40 min.