Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
Świąteczne zakupy to sztuka logistyki. Skomplikowany proces planowania i realizowania sprawnej dostawy produktów spożywczych do lodówki, zamrażarki i spiżarki. Dlatego specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta, aby się nie zmęczyć i nie wyrzucać zepsutej i przeterminowanej żywności. Z naszymi wskazówki świąteczne zakupy to będzie łatwizna!
Spis treści
- Od czego zacząć?
- 6 tygodni przed świętami
- 5 tygodni do świąt
- 4 tygodnie przed świętami
- 3 tygodnie przed świętami
- 2 tygodnie do świąt
- 1 tydzień do świąt
➽ Bożonarodzeniowe zakupy spożywcze należy rozłożyć w czasie na kolejne tygodnie od 15 listopada do 23 grudnia.
➽ Produkty o długim terminie ważności kupujemy najwcześniej. Te o krótkim terminie i łatwo się psujące tuż przed Wigilią.
➽ Mięso i ryby można kupić wcześniej i zamrozić. Również gotowe pasztety pieczone, surowe ciasto drożdżowe, krucho-drożdżowe i kruche.
➽ Dobrze rozplanowane zakupy kosztują mniej wysiłku i pieniędzy. Kupujmy z głową i marnujmy jedzenia!
Od czego zacząć?
Na 6 tygodni przed Wigilią Bożego Narodzenia należy ustalić jadłospis wigilijnej wieczerzy oraz dwóch świątecznych dni. Po ustaleniu jakie potrawy będą przygotowane, należy zrobić listę zakupów. Uważnie czytamy receptury kulinarne i wpisujemy na listę zakupów niezbędne do nich składniki. Zakupy zaczynamy od produktów podstawowych oraz tych, które mają najdłuższy termin przydatności. Im bliżej świąt kupujemy produkty o krótszych terminach przydatności do spożycia. Na końcu kupujemy świeże ryby oraz warzywa i owoce. Tak to wygląda z grubsza. Poniżej dokładne wytyczne, które pomogą Ci zorganizować sobie czas i zaoszczędzić pieniądze.
Zachęcamy do przestudiowania: Kalendarium świątecznych przygotowań w czasie lockdownu
6 tygodni przed świętami
Pierwsze na liście zakupów powinny się znaleźć produkty, które mają długo okres przydatności do spożycia lub można je zamrozić. Każdy z nas pewnie słyszał anegdoty o poszukiwaniu szklanki cukru tuż przed Wigilią, bo kompot już się ugotował, ale smakuje ohydnie, bo zabrakło... słodziwa. Aby uniknąć takich sytuacji zacznij zakupy od uzupełnienia swoje spiżarni w:
➤ mąkę, kaszę, cukier i sól,➤ makaron w odpowiednim kształcie, np. łazanki ➤ masło, margarynę, oliwę, olej,➤ mak, orzechy, bakalie,➤ miód, syrop klonowy, melasę,➤ przyprawy.
5 tygodni do świąt
Pod koniec listopada powinniśmy kupić produkty niezbędne do przygotowania ciast. Ciasta kruche i drożdżowe można upiec wcześniej i z powodzeniem mrozić. ➤ jajka,➤ mleko UHT, śmietanę UHT - przechowujemy w szafce w temperaturze pokojowej,➤ drożdże - przechować w lodówce lub zamrozić.
Zobacz także: Czy drożdże można mrozić? Jak zamrozić świeże drożdże? Oto 2 najlepsze sposoby
Można również kupić:➤ suszone owoce i grzyby, ➤ kapustę kiszoną, ➤ buraki na barszcz czerwony,➤ cebulę i czosnek.
Zobacz: przepis na zakwas buraczany do barszczu wigilijnego
4 tygodnie przed świętami
Zaopatrujemy się w mięso. Część z tego zakupy możemy przeznaczyć na pasztety, które przygotowujemy i zamrażamy. Pozostałe mięso, przyprawiamy i również zamrażamy, co jest najlepszym sposobem na zamarynowanie mięsa. Kupujemy:
➤ mięso wieprzowe: szynkę, schab, boczek➤ mięso wołowe➤ kurczaka, kaczkę lub gęś, według uznania
Przeczytaj koniecznie: Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby
3 tygodnie przed świętami
Choć Wigilia z uroczystą wieczerzą wydaje się dość odległa, to warto na początku grudnia zastanowić się, co sami przygotujemy, a co zamówimy w sklepach i w cateringu świątecznym.
W tym czasie warto kupić:➤ dojrzewające wędliny i sery,➤ pikle i marynaty➤ majonez, chrzan i inne sosy i dodatki,➤ alkohol, jaki podamy do uroczystych posiłków.
Zobacz koniecznie: Alkohol na Boże Narodzenie - czy wolno pić alkohol w Wigilię? [WIDEO]
2 tygodnie do świąt
Na 14 dni przed Wigilią warto kupić śledzie. W sklepach jest wtedy dostateczny wybór, a terminy przydatności do spożycia wystarczająco długie:➤ śledzie solone i w solance np. matiasy (jeśli data ich przydatności do spożycia wynosi ponad 4 tygodnie),➤ śledzie marynowane - spokojnie postoją w spiżarce do świąt,➤ świeże ryby, które po sprawieniu i oskrobaniu z łuski, podzielone na porcje - zamrażamy.
1 tydzień do świąt
W ostatnim tygodniu kupujemy wszystkie produkty, które łatwo się psują. Właściwie ostatnie zakupy najlepiej zaplanować na 21 i 22 grudnia. Kupujemy wtedy:➤ wędliny parzone,➤ ryby wędzone,➤ warzywa liściaste i owoce,➤ nabiał z krótkim terminem przydatności do spożycia: mleko, śmietanę, jogurty, twarogi,➤ gotowe potrawy,➤ ciasta i ciasteczka.
W przededniu wieczerzy wigilijnej 23 grudnia kupujemy:➤ świeże ryby, które przechowujemy w lodówce lub żywe wkładamy na 2 godziny do zamrażarki, aby usnęły.➤ ciasta z kremem i serniki.
W dniu Wigilii 24 grudnia kupujemy już tylko:➤ pieczywo.