Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę
Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są bardzo drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy. Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę.
Jak przechowywać swojską kiełbasę?
Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możemy nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Dlatego zabierając się do przygotowania swojskiej kiełbasy warto zrobić jej większą porcję. Pamiętajmy, że przygotowując domową kiełbasę sami regulujemy ilość tłuszczu w niej (odrobina tłuszczu konieczna jest, by kiełbasa nie była zbyt sucha i wiórowata po ugotowaniu lub upieczeniu, tłuszcz jest także nośnikiem smaku). Również ilość przypraw można modyfikować - dostosowując smak kiełbasy do swojego gustu.
Polecamy również inne domowe wędliny i mięsa:
Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi
Francuska kiełbasa czosnkowa z karkówki
Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?
Boczek dojrzewający, przepis na domowy boczek peklowany
Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet
SKŁADNIKI
- 10 kg różnych mięs (np. 7 kg wieprzowiny i 3 kg wołowiny w zależności od gustu, można "odchudzić" kiełbasę i część wieprzowiny zastąpić mięsem z indyka)
- paczka gorczycy
- 5 ząbków czosnku (koniecznie polskiego, chiński nie ma takiego aromatu)
- 1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
- 2 płaskie łyżki cukru
- 3 płaskie łyżki słodkiej papryki
- jelita do nadziewania kiełbasy (można je kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach)
- 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody
- gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wieprzowe zmielić w maszynce, używając sitka z dużymi oczkami.
- Mięso wołowe (lub z indyka) zmielić, korzystając z sitka o bardzo małych oczkach.
- Dodać przyprawy i wyrobić. Następnie dodać 2 szklanki wody i jeszcze raz wyrobić. Zostawić pod przykryciem około 2 godz.
- Powstałą masą napełnić jelita. Biała kiełbasa gotowa - przed jedzeniem należy ją ugotować lub upiec.
- Jeśli mamy zamiar kiełbasę wędzić, możemy zrobić to z surowym wyrobem albo sparzyć ją we wrzątku przez parę minut.
- Przygotować wędzarnię (rozpalić ogień i poczekać, aż się rozgrzeje) i włożyć do niej kiełbasy.