Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dobrze usmażone dzwonka karpia są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to jedno z ulubionych dań z wigilijnego stołu. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).

  • Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem). 

  • Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.

  • Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.

  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor.

  • Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki. 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3