Jaja faszerowane łososiem: przepis na przekąskę
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dobrze usmażone dzwonka karpia są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to jedno z ulubionych dań z wigilijnego stołu. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący.
Składniki
1 karp o masie ok. 1,5-2 kg (Jakiego karpia do smażenia wybrać?)
3-4 łyżki mąki
2 łyżki masła
natka pietruszki do dekoracji
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Usuń z karpia wnętrzności (uważaj, by żółć nie wylała się z woreczka, bo mięso może nabrać gorzkiego smaku).
Odetnij głowę, zeskrob łuski (specjalnym skrobakiem lub nożem).
Opłucz rybę zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój w dzwonka, oprósz solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek ryby obtocz w mące. Strzep nadmiar mąki, odłóż na czysty suchy talerz.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i usmaż dzwonka z każdej strony na złoty kolor.
Odsącz rybę z tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłą z cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Zobacz także: 5 błędów najczęściej popełnianych podczas smażenia ryby
Polecamy też inne pomysły na przyrządzenie karpia :
Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia
Karp smażony - tradycyjny przepis
Smażonego karpia według Ewy Wachowicz
Karp wigilijny w słodkim sosie korzennym
Panierowany karp pieczony: karp z piekarnika jak smażony
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska